2021-05-25 140 瀏覽
其實我都幾鍾意食點心😍 但係真係冇時間去酒樓坐咁耐🤷🏻‍♀️ 而且好難會約到好多人都會一齊飲茶,所以呢一種點心店就最啱我 方便之餘點心仲係熱辣辣嘅😍 今日就係屋企附近呢一間8號茶居食點心餐廳嘅座位唔算多 但係都非常之闊落 😉 點心自己寫紙落單 , 茶壺係透明嘅 所以職員都好主動咁幫你加熱水😍 讚👍🏻而且茶位只係$5/位雪山叉燒餐包(2件) $20呢款叉燒包非常特別, 外皮香脆,入面就係分量唔少嘅叉燒餡蟹子燒賣皇(2件) $18燒賣係我其中一樣最愛嘅點心, 呢度嘅燒賣皮並唔係黃色嘅,咬落去非常之彈牙,肉汁豐富醬皇蒸鳳爪 $26鳳爪蒸得軟淋,配上濃郁嘅醬汁,非常惹味豉椒蒸排骨 $26排骨鮮甜嫩滑 分量相對都比較多,唔會一味剩係得肥肉😍鴛鴦鮮蝦網米腸 $35呢一款腸粉係必食⭐️⭐️⭐️ 感覺有啲似炸兩,又或者嘅腸粉皮包住香脆嘅網米同蝦,口感非常之豐富❤️🥰😍😍 記得要趁佢脆嘅時候食牛油果沙律春卷(3件) $25唔知大家有冇食過酒樓傳統嘅咋海鮮卷, 呢一款牛油果沙律春卷就有啲似😍 香脆嘅春卷皮裏面包着沙律 感覺相對比較清新麻醬秋葵 $22分量超多嘅秋葵 可以清一清味蕾😚瀑布流沙西多士 $30冇諗過會喺呢

雪山叉燒餐包(2件) $20

呢款叉燒包非常特別, 外皮香脆,入面就係分量唔少嘅叉燒餡

蟹子燒賣皇(2件) $18

醬皇蒸鳳爪 $26

鳳爪蒸得軟淋,配上濃郁嘅醬汁,非常惹味

豉椒蒸排骨 $26

排骨鮮甜嫩滑 分量相對都比較多,唔會一味剩係得肥肉😍

鴛鴦鮮蝦網米腸 $35
鴛鴦鮮蝦網米腸

牛油果沙律春卷(3件) $25

麻醬秋葵 $22

分量超多嘅秋葵 可以清一清味蕾😚

瀑布流沙西多士 $30
瀑布流沙西多士

冇諗過會喺呢度有西多士🤩 但係呢個西多士非常有驚喜😍 金黃色嘅西多士 我喺中間切開,真係有瀑布一般嘅流沙奶黃流出😍😍 非常邪惡
瀑布流沙西多士

另外餐廳亦都有好多唔同嘅抵食套餐