2020-01-04
Kerry hotel 都開咗一陣 依然好新起佢啱啱開嗰時有食過一次嗰次食bobby box 韓式牛肉飯 都唔錯 細份啲不過平 $4x 今次黎開咗日本野 所以試吓佢個拉麵 好似幾靚佢係用手機點餐 之後可以手機信用卡/apple pay 付款 或者去收銀處用八達通/現金付款最緊要scan 枱QR code 咁送餐唔會送錯都算方便超級豬骨湯拉麵($68)賣相一般般味道就唔錯有紫菜 一片大叉燒 半隻溏心蛋 竹荀 木耳 芽菜拉麵份量好多 一個人會飽溏心蛋好正 尤其蛋黃 能夠做到黏黏地效果🤤蛋白又好入味 有少少滷水汁味叉燒幾大片 味道okay 不過多肥肉同有軟骨拉麵質感唔錯 即使浸起湯耐都唔會太腍 有咬口 亦唔易斷開/爛👍🏻湯底香豬骨湯味 重點係唔太鹹 唔會食到口乾/好口渴依間日本野其實算好多選擇仲有卷物添叫咗個鰻魚卷無機會試味 但係睇落好正 應該唔錯另外起中菜餐廳點咗個豉油菜芯 ($48)勝在夠清 同埋都新鮮係貴咗少少啦-可能夜晩 所以有啲餐廳例如 The green bowl (賣salad)收咗工 亦有好多野售罄 尤其bobby box 某啲飯盒 同日本野啲迷你便當不過整體選擇好多好多最重
起佢啱啱開嗰時有食過一次
今次黎開咗日本野 所以試吓佢個拉麵 好似幾靚
最緊要scan 枱QR code 咁送餐唔會送錯
都算方便
超級豬骨湯拉麵($68)
賣相一般般
依間日本野其實算好多選擇
仲有卷物添
叫咗個鰻魚卷
無機會試味 但係睇落好正 應該唔錯
另外起中菜餐廳點咗個豉油菜芯 ($48)
勝在夠清 同埋都新鮮
係貴咗少少啦
不過整體選擇好多好多
最重要係佢完全唔貴 我一碗拉麵都係$68 但係出面多數要~$100 食唔出味道有咩分別
即使其他飯/便當 都係~$80 基乎無野過$100
所以平均每人一個主菜 再加啲小食share $100唔洗😲
仲要佢位置好好 望海 有靚景 仲有live band (好聽可惜大聲咗少少 令同其他人溝通/傾計上有啲困難 要講大聲啲🙈)
重點係 我覺得自己身處5星級地方 但係可以用平民價錢享受😌係咪好抵先!
服務okay 雖然無咩需要interaction 多數自助
所以有機會黎黃埔 想享受又想慳錢 不防試試依個food court!
題外話
最一開始黎 (2年前) 記得係坐滿人要等/搵位
但係今次完全唔洗 超多空枱 無咩人
啲師父係等人點餐 企曬起到
仲聽到啲員工傾計話今日已經算好啲 多啲人
但其實只係佔咗1/4枱😟
可想而知平日幾靜...
一來遊客少咗 二來都仲冇乜人知依到有咁多野食/以為得酒吧 三來啲人以為佢似high class 會貴
真係唔想依到遲啲冇咗...