餐廳: Itamama (荃新天地2)
資訊:

2022-02-04 295 瀏覽
撇低狗狗,出咗荃灣搵嘢食。本來好鐘意鱟地坊的一間拉麵店,但冇食一排竟然執咗,唯有隨便喺附近搵個地方開餐。商場入面,間間餐廳的消費都唔低,當我同狗狗爸爸經過Itamama,對比之下,呢間餐廳的食物價格就相宜得多,而且佢提供唔少餐飲選擇,咁就呢間啦!餐廳的裝潢幾有特色,工業風,餐檯之間距離闊落,仲有唔少卡位。不過,望落似曾相識,餐廳裝修同「鬍鬚佬餐廳」 意樂有幾分接近。點咗1個下午茶餐同1個午餐。下午茶餐係黑松露炒蛋Bagel配薯條,免費跟餐湯或熱飲,而我就揀咗蘑菇忌廉湯。午餐就嗌咗雞扒蛋蓋飯配黑椒汁,跟餐加$10點咗凍奶蓋朱古力。呢度的下午茶都幾抵食,一嚟有Bagel比較特別,而且價錢唔貴,只係$41,再者而家適逢農曆新年,餐廳依然提供下茶餐,仲要下晝2點已開始供應。我哋坐低之後都陸續見到唔少顧客入嚟幫襯。黑松露炒蛋Bagel配薯條:個Bagel外脆內軟,仲幾飽肚;食到炒蛋裡面的黑松露味道;薯條粗身,炸得香脆。呢個下午茶餐雖然唔算好大份,但就幾精緻!蘑菇忌廉湯細細碗,湯入面有攪拌後的蘑菇粒粒,味道唔錯。雞扒蛋蓋飯的黑椒汁有少少辣,黑胡椒味重,幾惹味。蛋的份量頗大,估計有2-3隻炒蛋,啲蛋
,唯有隨便喺附近搵個地方開餐。

!蘑菇忌廉湯細細碗,湯入面有攪拌後的蘑菇粒粒,味道唔錯。

雞扒蛋蓋飯的黑椒汁有少少辣,黑胡椒味重,幾惹味。蛋的份量頗大,估計有2-3隻炒蛋,啲蛋完全覆蓋碟上面的飯。雞扒細塊咗啲,但勝在香脆有雞味。以$61的價錢,能夠喺商場的餐廳坐得舒舒服服咁食到個午餐,都算係咁喇。凍奶蓋朱古力夠朱古力味,但就比較甜,而奶蓋佔咗1/3有多,雖然嘗試過將朱古力同奶蓋攪勻,不過因為奶蓋係泡沫,兩者好難混合,所以飲完杯裡面的朱古力後,為免成肚氣,都無辦法吞埋啲奶蓋泡沫。論份量,呢杯凍朱古力實際上係幾少架。

食嘢的時候,突然抬頭望到一個細招牌,寫住Itamama,隔離有個細啲的中文字「意樂」。原來,呢間真係意樂嚟!可能我孤陋寡聞,原來意樂除咗以鬍鬚叔叔做招牌,仲有佢自己的「副線」。店入面除咗呢塊招牌好低調咁提到意樂外,其他細節位都只有Itamama的字樣~~