2016-02-06
中村藤吉始於1854年的京都抹茶老字號~進駐香港適逢港女近年中晒抹茶毒,一個二個平日等人等幾個字都扁晒咀(或者變晒樣 xD)但為了佢~甘心乖乖等~又等~不是講笑 以小時計算的等等等…你話港女為食可以去到幾盡 哈哈早到有著數:中村設有派籌等位,唔洗個個企晒係門口排排等。攞左飛可以落去行下,上面有QR code,可以隨時嘟下睇下而家叫到幾多號,老實講真的幾貼心。不過我地太遲,籌已派完。剛好排係完籌後第二個,星期五又無咩事做,一於等就等這家抹茶老店,甜品店計應該都算 入門貴婦級隨便一款都接近百元,加上熱茶要收茶位費(三人行收了HKD 30, 應該是HKD 10 一位?)但連茶壺、杯、熱度、味道都不馬虎~愛喝茶的人表示這10元都值得甜品 配 熱茶是絕配呀!!!!♡價錢偏貴少少,不過尖沙咀高空兩面落地玻璃窗:靚景加上服務態度同環境都計在內這個價錢都算值,食物不是超有驚喜,但細節都做得幾好味道很不錯,抹茶控更加絕對要光顧一次~大滿足!!!三個人叫了三樣甜品.京之精選.抹茶&焙茶冰.抹茶啫喱▲京之精選HKD 98返兜指數:3.5 / 5因為排隊排到餓餓地,見個樣幾飽肚又豐富,就點來試試的確很豐富,4
但為了佢~甘心乖乖等~又等~不是講笑 以小時計算的等等等…
你話港女為食可以去到幾盡 哈哈
早到有著數:
這家抹茶老店,甜品店計應該都算 入門貴婦級
甜品 配 熱茶是絕配呀!!!!♡ 價錢偏貴少少,不過尖沙咀高空
兩面落地玻璃窗:靚景加上服務態度同環境都計在內
這個價錢都算值,食物不是超有驚喜,但細節都做得幾好
味道很不錯,抹茶控更加絕對要光顧一次~大滿足!!!
三個人叫了三樣甜品
.京之精選
.抹茶&焙茶冰
.抹茶啫喱 ▲京之精選
HKD 98
返兜指數:3.5 / 5
因為排隊排到餓餓地,見個樣幾飽肚又豐富,就點來試試
的確很豐富,4件中村蛋糕共2個口味,還有一球抹茶雪糕
蛋糕同忌廉都有驚喜
蛋糕好鬆好軟又不會太甜
忌廉牛奶味好濃,小了油膩感,平時唔多愛忌廉的我都愛食
雪糕好滑又夠茶味(不過融得好快)
推介入到去就餓餓地的為食客 XD ▲抹茶&焙茶冰
HKD 98
返兜指數:4 / 5
(不用排隊絕對5分會返兜!)
後面個茶壺不是迷你,所以可想而知刨冰一點都不迷你
起碼比我想像大一個碼,即時覺得這一百元價錢值了點!
三個人分算是剛剛好,一個人食應該融變水都未食完吧
刨冰有好幾款口味,我們選了抹茶加焙茶口味
其實刨冰都一樣,不過多一碗刨冰汁
“等等點解少左碗?”
可能太忙他們忘記了,自己記得有禮提一提就好
其實一上枱兩個人掛住相機食先,完全忘記自己點了哪一款冰
為食的人失去理智,好在還有一個朋友記得。
這款冰個人非常推薦!
可能我大鄉里平時好少食冰,記憶中食過的刨冰都會好實
又有硬冰粒要咬開,還需要用匙羹翻鬆刨冰
這裡的刨冰不會食到一粒粒冰,屬於好綿、入口融化個種
而且刨冰汁份量超足!!!
抹茶味的要小心一下了加得太多,少少已經好甜
mix 焙茶帶點點茶澀,中和下非常Prefect!!! ▲抹茶啫喱
HKD 88
返兜指數:3 / 5
可能之前去京都已經試過京都名物~超水啫喱凍( 我幫佢加的中文名字,是不是非常貼切XD )
之前試過所以覺得驚喜不大,其實就是很水很滑的果凍,算是很傳統的甜品
不過味道很淡,吃過刨冰(屬比較味濃)之後,喝口茶漱口再食都不太食得出味道
所以如果點了的話要先吃這個
配上紅豆蓉食都可以
但比$90 食這個就真的不太值,沒什麼驚喜 份量又小,分享食是一次就夠了。
…
提一提:雪糕好滑融得好快,落單時會問你要不要分開上,建議分開上
就不用趕住趕住食啦!
地方淺窄沒有辦法,不過如果可以的話記得挑窗邊座位!
近距離看着尖沙咀下的高樓頂食
確實有一番風味,心情都靚D
中間那枱私隱度最低,不過等得最快,基本上一個兩個三個幾個人都可以安排坐下。 不論在這裏用餐與否,
都可以入來購買中村藤吉自家的產品~有鮮制蛋糕、餅乾、糖果以及其他乾貨紀念品如茶粉、餐具
(原來剛才枱面的枱墊都不惹小,日本手製,幾百大元一張,哇)
有興趣就上來排排隊~享受美食和逛逛啦~
題外話/補充資料:
小提示