2016-02-29 2987 瀏覽
前幾日放假,同兩位朋友去行街,行到咁上下,想搵個地方食下甜品、休息下。三個同為抹茶控,有人提議京林屋,佢話聽朋友介紹都野食唔錯,有時仲會大排長龍 幸好我地戈日下晝去,人流唔多,所以唔洗排隊。店舖唔算太大,但勝左地方濶落 而最特別係有兩枱比屏風圍住,由天花板一直到客人嘅胸口位,完全睇唔到客人同店員個樣。由於我地都有少少肚餓,所以都叫左兩個抹茶蕎麥麵share黎墊一墊底,冷熱各一個 冷嘅先送到黎,格左5分鐘左右,熱嘅亦都隨即送到。原來兩個配料都係相同嘅,有紫菜、蘿蔔蓉同秀珍菇。熱嘅蕎麥麵比較軟腍,所以唔係我喜愛嘅口感 不過湯底經過長時間熬製,味道非常濃郁,但又帶少少清甜。而冷嘅蕎麥麵煙韌彈牙,較為有咬口 而且感覺原汁原味,抹茶味會特出過配熱湯!整體黎講,兩者嘅抹茶味唔算好突出,但帶有輕微清香。製作簡潔唔花巧,不過只要將滑溜溜嘅秀珍菇同黏黏稠稠嘅蘿蔔蓉加入面中,就會有多重口感 細細粒的菇爽口,咬戈陣不時會聽到「卜」一聲。之後我地亦叫左抹茶紅豆年糕甜湯,一打開,抹茶香味就拉撲鼻而來,而且仲清楚見到有三大粒年糕 撈一撈,湯底亦沉澱左好多大大粒嘅紅豆。呢三粒日式年糕有輕輕煎過,所
幸好我地戈日下晝去,人流唔多,所以唔洗排隊。

店舖唔算太大,但勝左地方濶落
不過湯底經過長時間熬製,味道非常濃郁,但又帶少少清甜。
抹茶蕎麥麵 - 熱

而冷嘅蕎麥麵煙韌彈牙,較為有咬口
細細粒的菇爽口,咬戈陣不時會聽到「卜」一聲。
抹茶蕎麥麵 - 冷

撈一撈,湯底亦沉澱左好多大大粒嘅紅豆。呢三粒日式年糕有輕輕煎過,所以外皮有少少焦香。但口感又煙煙韌韌,充滿米香
眾所周知紅豆同抹茶嘅味道一向都相配,飲一啖湯,濃郁嘅抹茶帶有甘甜,正好解左紅豆嘅甜膩!
抹茶紅豆年糕甜湯
抹茶紅豆年糕甜湯
雖然呢到主打抹茶味嘅食物,但原來仲有焙茶味甜品,所以我地都叫左個特濃焙茶雪山。雪山嘅份量真係好大,足夠我地三個人食。上面仲有一個香濃嘅焙茶雪糕。而焙茶味一早已經沾左上軟綿綿嘅雪山到,焙茶味夠濃,可惜味道略甜
完全可以唔洗加黑糖醬。不過原來寶物沉歸底,下面有啫喱、紅豆同白玉,好豐富!
特濃焙茶雪山

原來每一間京林屋都會有一款特色的限定甜品,而我地叫嘅香港限定芭菲亦只限於呢間店。最頂配上抹茶軟雪糕,之後下面陸續有白玉、啫喱、紅豆蓉、抹茶忌廉、海綿蛋糕同雜果等配料
抹茶雪糕最為特出,口感軟滑,奶味同香濃嘅抹茶味配搭得岩岩好,而且甜度唔高
其次我中意海綿蛋糕點上抹茶雪糕,咁樣令到平平無奇嘅蛋糕變得帶有茶香!
香港限定芭菲

一口氣食咁多抹茶味食品,作為抹茶控嘅我表示非常滿足
日後去銅鑼灣行街,又會有多一個好嘅聚腳點。
抹茶蕎麥麵 - 冷
特濃焙茶雪山