2020-05-14
放工後約左朋友去左旺角食飯,呢間就腳又方便我地搭車,於是就揀左呢間食,我地都食抱住試新野嘅心態去試~我地入到去會有員工同我地先量度體溫,做足防疫措施。我地就揀左2款主食、1款小食同2杯飲品。日式柚子冰冰凍柚子蜜又清涼又潤喉,岩哂而家呢啲熱辣辣嘅天氣飲,清新解渴。蘆薈提子梳打冰提子味好濃郁,仲有粒粒蘆薈果肉,口感豐富,味道又唔會好甜。味自慢叉燒拉麵本人正正係一個拉麵控,特別係豬骨白湯,個人認為原汁原味就可以一試便知龍與鳳,「味自慢」代表餐廳對呢碗自家制叉燒拉麵非常之有信心,講到咁「把炮」就當然要試下啦~先講拉麵嘅主角之一,日式叉燒。有兩件香噴噴嘅肥美叉燒,同出面食嘅好唔一樣,出面食嘅拉麵會附有薄片叉燒,通想肉質都會比較瘦,而呢到嘅叉燒唔單只係厚切,而且十分肥美,外面經過微微火灸過,入口好甘香可口,咬落去非常軟腍滑溜,仲帶有肉香味。拉麵靈魂人物─湯底,有好濃郁嘅豬骨味,湯頭非常濃厚,好有膠質,調味簡單,飲完之後都唔會覺得口渴。拉麵掛湯能力唔錯,入口幾有咬勁,唔會煮左糊哂黐埋一齊。爐端厚燒鰻魚丼朋友就食呢款,燒鰻魚真係夠哂份量,好大條,食落仲好肥美,仲要無骨,周圍仲伴隨蛋絲,燒汁流左落飯到,
日式柚子冰
蘆薈提子梳打冰
提子味好濃郁,仲有粒粒蘆薈果肉,口感豐富,味道又唔會好甜。
味自慢叉燒拉麵
拉麵掛湯能力唔錯,入口幾有咬勁,唔會煮左糊哂黐埋一齊。
爐端厚燒鰻魚丼
朋友就食呢款,燒鰻魚真係夠哂份量,好大條,食落仲好肥美,仲要無骨,周圍仲伴隨蛋絲,燒汁流左落飯到,食落仲燒汁嘅鹹甜味之外仲有鰻魚嘅鮮味,用黎撈飯食係十分之好食。
日本煎餃子
煎至金黃色,見到都已經覺得好吸引,日式煎餃仲會有脆卜卜嘅薄脆,食落更加香口,食之前點上餃子汁,好好食,餃子皮好薄之餘食落仲好有水份,唔會煎到乾淨淨,日式煎餃從來無令我地失望~