2023-06-20 380 瀏覽
應該都有一段時間冇嚟過呢間立体派,而家喺中環返工,好自然就諗起呢間嘢。今日一班人過嚟食拉麵,最好就係可以叫幾個唔同款式嘅麵一齊食,咁樣先至最盡興,特別係立体派嘅麵款都幾多,你得一兩個人,總會帶着其他想食嘅野遺憾地離去。當日食咗勁打卡嘅涼風紅藏蟹高湯鹽拉麵,配上特製醬油醃製3cm 厚切慢煮叉燒嘅九味醬油湯拉麵,立体派最出名嘅特級雞白湯拉麵,仲有大阪芫荽和風蕃茄湯拉麵配低溫慢煮叉燒,全部都係有特色,同埋好啱影影影嘅選擇。咁熱嘅天氣就先講涼風紅藏蟹高湯鹽拉麵,相信睇個名你都唔係好知係乜嘢,但如果我話你佢來自鳥取縣,你應該會有印象,加上瀨戶內粗鹽配成精華花蛤鹽醬汁,個湯直頭係好似蟹湯咁。配上沾麵,新清的香氣好適合夏日,而最重要係佢嘅泡泡造型,仲有一碟好靚嘅配菜如帶子同腩肉,都幾好。大阪芫荽和風蕃茄湯拉麵就啱晒我呢啲芫荽控,首先佢唔係湯麵,我佢嘅蕃茄汁勁濃,食落口就好似沾麵一樣,個人覺得個蕃茄湯真係好特別,愛好番茄嘅人一定要試。九味醬油湯拉麵同特級雞白湯拉麵就較傳統,前者你聽個名以為冇特別,但每碗拉麵包左呢個特製醬油醃製的 3cm 厚切慢煮叉燒,肉質好軟腍,入口即溶,好邪惡,但你都一定忍唔住會食

九味醬油湯拉麵同特級雞白湯拉麵就較傳統,前者你聽個名以為冇特別,但每碗拉麵包左呢個特製醬油醃製的 3cm 厚切慢煮叉燒,肉質好軟腍,入口即溶,好邪惡,但你都一定忍唔住會食,再配多一啖傳統嘅醬油拉麵,真係好暴力。淨係用九種醬油,你都知道佢唔係一般醬油拉麵咁簡單,但最正都係嗰條粗不得了嘅叉燒。

後者就勁大碗,好多塊令人垂涎欲滴嘅叉燒,仲有勁濃嘅特級雞白湯,當然好多雞白湯嘅信徒話呢度嘅雞白湯相對單調平穩,但係我覺得以價錢佢嘅質素真係算係不錯。

仲有好多特色小食,餃子就當然唔少得,最正仲有章魚小丸子,咁多小食同麵嘅選擇真係好啱三心兩意嘅人,或者呢期冇乜人講,但係講番起佢你會唔會又想去下呢?