2019-09-10
推介熊本火鍋放題又到高質食店林立的山林道覓食。為了對抗MondayBlue 及避開人潮特登揀最少人的星期一去,點知都係坐無虛席~一入門口就見到凍飲櫃,最吸引眼球的就是兩款自家製涼茶。五花茶同夏枯草都不過甜,個人喜歡夏枯草味道甘甘地。亦有其他韓國飲品啤酒,全部任飲。老闆大力推薦的番茄薯仔濃湯番茄味好出,以豬骨及自製茄膏熬製幾個鐘而成,建議大家火鍋開始前先飲一碗湯~我們點了中價牛小排放題,性價比幾高,加拿大豚肉,牛肩胛,牛小排每樣先來兩底,兩小時內任點。看見員工密密切凍肉片。三款肉的肉質上乘,油脂分佈均勻,厚薄適中,汆燙兩下就食得。因為湯底夠濃,完全無需其他調味。旁邊的自助吧蔬菜丸類配料不欺場。店家貼心地將芋頭南瓜粟米切細塊,滾一陣就有得食。手打蝦滑好搶手,喜歡蝦滑的朋友一定要試。韭菜餃韭菜香氣四溢,不可錯過。需要澱粉質的話就有日本拉麵,烏冬等。熟食方面有咖喱飯及炸雞,但太飽食唔到了。雪糕都食唔到了。之前去過同一大廈另一餐廳食飯,同樣缺點係樓底矮有點嘈吵。定係老人家如我喜歡安靜?