☀ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:人在香港,一年四季都會打邊爐ShabuShabu下。食過咁多間火鍋放題中,個人覺得【但馬屋】既肉類質素係最高,無論係和牛定豚肉都一路KEEP住高水準,最適合食肉獸黎盡情食到飽~ 最近得知有新湯底推出,一放工即刻衝過黎試下先~◈ 日本產黑毛和牛及北海道夢之大地豚放題套餐 $389/人 90分鐘放題套餐共有五種價位,最平$259就有交易。但作為食肉獸,我會揀$389呢Set,一次可以食到日本產黑毛和牛同北海道大地豚肉,性價比係當中最高嘅一Set。另外,每份套餐都包含火鍋材料/飲品/Häagen-Dazs雪糕全飲任食架~.◈ 湯底常規湯底有五款,今次就試下最新推出的夏祭限定「蕃茄壽喜燒」~店員仲話呢款湯底嘅推廣日期係由12/7/23-31/8/23,想試新湯底記得要捉緊時間啦~.蕃茄壽喜燒湯底係將清新酸爽蕃茄加入壽喜燒元素嘅Crossover湯底,自家特製壽喜燒汁,再加入原粒既鮮蕃茄熬製而成,壽喜燒的微甜加上蕃茄嘅酸爽,即使係炎炎夏日下,依然食得好開胃
.店員教落四大Step:1. 一上枱就會見到鋪滿野菜的鐵鍋,先開火煮一陣,至到出煙
2. 浴住圈邊鋪滿頭盤黑毛和牛3.

☀ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:

◈ 湯底
店員教落四大Step:
1. 一上枱就會見到鋪滿野菜的鐵鍋,先開火煮一陣,至到出煙
2. 浴住圈邊鋪滿頭盤黑毛和牛
3. 再淋上特製蕃茄壽喜燒汁煮多陣
4. 直到聽到「咋咋」聲響就可以食啦

◈ 主打肉類
呢Set主打日本黑毛和牛同北海道夢之大地豚,經我嘅實測,叫到第四轉質素依然Keep到,吾似其他放題店,第二轉已明顯下降。另外仲有澳洲產長期毅飼牛/嚴選牛肉/丹变麥皇冠豚肉
日本產黑毛和牛:
黎自日本全國嚴選的黑毛和牛,無論係味道,色澤定油花都經過嚴格挑選。肉質極為細嫩,帶有豐富既油脂分佈,紋理細緻,質感同肉香濃度都極高,食上幾回合都夠回本Lu!

北海道夢之大地豚:
老老實實,食親火鍋放題我係極少食豚肉的,因為個人好怕太多脂肪٩(ˊᗜˋ*)و但「但馬屋」既大地豚肉可以。豚肉肉質細膩幼滑,只有外圍帶油花,膽固醇極低,含豐富嘅維生素B1,膠原蛋白,高油酸等

火鍋材料自助吧
季節性野菜同火鍋材料至少有三十款,例如野菜,脆皮腸,白魚蛋,烏冬,拉麵,冬瓜,秋葵,粟米,南瓜,蟹味菇等

◈ 醬汁吧
火鍋醬汁同樣都好重要,呢到供應超過10種醬料,特別D嘅有18禁辣醬,柚子醋x金桔同橄欖油
◈ 雪糕
甜品方面係任食Häagen-Dazs雪糕同新增既水果吧。雪糕吾係一般常見嘅味道,竟然係Häagen-Dazs最新同Pierre Hermé聯乘推出的馬卡龍系列!食幾球都慳返吾少,有士多啤梨紅桑子馬卡龍,雙重朱古力馬卡龍同柚子檸檬馬卡龍,個人覺得朱古力係最好食,朱古力味好出,仲食到粒粒馬卡龍(*´∀`)~♥是果日水果吧有西瓜同哈密瓜,配搭埋雪糕一齊食都吾錯

◈ 飲品
種類吾算多,但一般汽水,果汁,茶類都有齊

以上均為我當時食用後作出的個人觀感,口味/用餐感會因應時間/不同人而變,如有不同,敬請見諒。
  • 北海道夢之大地豚肉
  • 日本產黑毛和牛