前排, ViuTV 黎左個芋圓比拼, 奪冠既係芋圓一    我本身食西式甜品比較多, 而台灣既芋圓就係一試難忘既甜品!  大角咀真係小店既搖籃,  芋圓一 係天堂鳥變得唔好食, 而唔想幫襯貴族發現既。寫住每日新鮮手工制造, 呢幾個字, 真係一個層次既表現!  即刻衝入去食! 無錯, 個時仲可以成日出街食飯,  我食芋圓一都食左5-6次。 開番堂食 + 疫情既數字低番就放心少少去食。呢度嘅芋圓有煙韌既口感, 大大碗, 配材唔只多仲每樣都煮得岩岩好, 仲要唔哂40蚊, 邊到搵呀? 係旺角食左碗水咁既冇咩配料, 得5-6粒芋圓, 又煮到發哂既都要40蚊啦..........每次中伏我都諗起呢度。不過真係有啲遠唔可以成日黎。佢既芋圓真係好靚, 色彩鮮艷就不在話下, 同時你眼睇就見到佢冇overcook。我好怕變大左,發哂而且"林林"地既芋圓,  疫情前,  外賣食, 第3階段疫情後, 佢地每次既水準都保持到, 呢個係點解佢地有條人龍既原因。深水埗有另一間都出名既芋圓但水準冇呢到咁穩定, 因此, 芋圓一係我好想食芋圓時第一時間諗起既餐廳。 介紹下我最近個次食左咩:桂花糖芋圓 HK$36:其實因為
前排, ViuTV 黎左個芋圓比拼, 奪冠既係芋圓一

我本身食西式甜品比較多, 而台灣既芋圓就係一試難忘既甜品

!  即刻衝入去食!

桂花糖芋圓 HK$36:

其實因為見到轉天氣所以想食桂花蜜, 桂花蜜嗰一種嘅清甜比起其他蜂蜜黎講,較易配襯甜品,當然百花蜜就可能配襯得更加好,但桂花蜜有佢嘅桂花香,嗅覺上面嘅一種享受。芋圓我就唔介紹啦其他人既食評已經介紹得好仔細。

佢真係好有咬口好煙韌,可能有人會覺得比較硬。如果想佢改善嘅話,我希望嗰四種嘅芋圓味道可以再突出啲, 呢家係畀啲配料搶咗風頭。

芋香鮮草芋圓 HK$36

芋香仙草芋圓

我唔係個仙草fans所以揀咗呢個芋香味嘅,希望可以蓋住仙草陣味。所有嘢撈埋一齊食感覺都幾balance,今次畀佢嘅珍珠搶咗focus, 粒珍珠冇咗個種外面容到一pat pat嘅口感,原來好食咁多。對我嚟講佢配料咁多,咁大碗可以當做晚餐

小店好好有個捐款箱可以幫的有需要嘅人,冇睇錯嘅話個計劃叫上善若水,係區議員攪既,小店就係有人情味。大家多d幫襯下小店啦 💪
宵夜
芋香仙草芋圓