放工返到嚟路德圍,呢間 正宗山西刀削麵皇 是帶點特別風味嘅選項,畢竟喺香港專食刀削麵嘅鋪頭總少過米線,而標榜正宗山西味道都自然有點特色。今次叫個招牌級嘅組合:麻辣手撕雞X上湯刀削麵!未食主食先加一分,碗麵係連埋一杯豆漿,其實不必太費周章,只要令客人飲到杯襯到主食嘅飲品已經好好,算是細節位吧。手撕雞我叫咗大辣(提提嗜辣嘅同好,真係唔太辣,呢個都只係換算番小辣嘅程度),呢隻辣辣得有啲普通,沒有麻/香嘅感覺。手撕雞中等偏上,略為鞋口。拌碟上有青瓜平衡清新口感,建議加點脆口東西如花生可以再昇華。湯麵平平實實,湯底嘅香味唔太出,豉油味佔大半,還有就是芫荽等。麵質雖說是手工麵,但質感就似麵團,扎實到唔似麵條可以晃一晃。整體來講不差,但本著正宗嘅旗號,期望較高,而出品可以發揮得更加好。刀削麵賣相:⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️麻辣手撕雞賣相:⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️

刀削麵

賣相:⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️
2022-06-06
5 分鐘 (堂食)