2022-07-31
夏日熱辣辣,好熱好熱,係要食返碗糖水,下下火。喱間糖水舖好多騎呢糖水同小食,你諗到嘅實有,諗唔到嘅又有,款式多到選擇困難症人士要諗幾輪先諗到叫嘜,我都掙扎左好耐先叫到呀。好多啲聽落伏伏地嘅野食,好似咩朱古力燒賣,亂x咁黎燒賣,真係聽名都少抗拒,但喱啲野食又係喱到嘅熱門小食啵,枱枱都必點,搞到我都心郁郁叫左款。叫得做糖水雄,梗係預食糖水啦,但你又估唔到佢又賣埋粥同狗仔粉🤭,可能驚你食完糖水覺凍,要食返碗粥暖胃。🟨🟨🟨🟨🟨🟨《亂x咁黎燒賣》💲2️⃣8️⃣ X係我私人加落佢名到,喺香港唔加喱個x真係唔太舒服。🤭但實際上佢真係亂9咁黎。入面實有燒賣架啦,眼望仲有火腿、菜、XO醬。最估唔到有菠蘿係入面,佢同啲燒賣撈埋真係好難分辨呀。喱碟亂黎燒賣用xo 醬炒真係唔會輸,但個人覺得加埋菠蘿真係怪怪地。雖然用新鮮菠蘿,食到菠蘿嘅甜味,但將兩樣野擺落口,拎到菠蘿嘅味變得好怪,唔太夾。整體來講,還好啦,可能朱古力燒賣會更好?🟨🟨🟨🟨🟨🟨撈芒💲4️⃣7️⃣喱個真係夏天三十幾度必叫,話明撈芒真係好多芒果,芒果肉、芒果蓉、芒果沙冰集一身,再配埋啲芋圓椰果黑珍珠,真係咩口感都出曬黎,芒果🥭又夠甜,食完要講句爽!🟨🟨🟨🟨🟨🟨雞軟骨
《亂x咁黎燒賣》💲2️⃣8️⃣
撈芒💲4️⃣7️⃣
雞軟骨串💲1️⃣0️⃣
一串可能有幾粒啦,份量係有啲少嘅,食完覺唔夠喉。調味唔錯,唔會燒到又乾又硬。
鴨腎菜乾豬骨粥💲3️⃣0️⃣
堂食完啲糖水都好飽,叫埋佢個粥返歸try try。鴨腎薄切,唔會過鹹,而且易咬,咁幾好。菜乾都係碎碎地咁蝕入係個粥到,每啖都有菜乾入口。豬骨都有一大舊,仲有肉嘅,啲肉都唔係易扯落黎,有肉味。粥都唔會好水,真係好剛好。咩都岩岩好咁,平實感。