2020-06-23
大角咀新開業的日式咖啡館 - 浮生,在食物上還是挺有特色,不過在管理及運作上仍需努力改善!環境:等候時間:一去到,見到都有唔少人在等候,以為有排等,但詢問店員後,佢表示其實只需坐低排隊等待有位便可安排入坐,所以我哋就繼續等。但點知等等下排到排第一名,突然有大量顧客入嚟,更陸續被店員安排入坐,我哋當然覺得好奇怪,明明我哋己經排到等一位,點解仲未入得,竟然由其他剛剛來的人先入坐?所以我哋問店員,先知原來剛才入嘅客人比我哋早嚟,同埋已經全部已登記電話,只得我哋咁傻又冇登記電話坐係度等... 但係我想講其實我地都無奈,係店員話排隊等就得,完全冇諗到原來仲其他不在場人士等緊 ... 最後,我哋無奈被安排到排最後,等成四十五分鐘先入得。運作/安排:講起食物仲勞氣,千辛萬苦終於等到去坐,但竟然去到 counter order我話叫嘢食店員竟然好驚訝,仲左問右問其他店員,言談間我聽到應該係因為已經截左單,同埋好多野已經賣哂。最後其中一位店員問返我轉頭:「先生你諗住叫嘢食?」,我答:「我就係嚟食嘢,唔係等咁耐做咩...」佢先死死地氣比我叫,不過結果發現真係好多野已經賣哂,但係冇辦法啦,等左咁耐唔通唔食咩
環境:
等候時間:
運作/安排:
講起食物仲勞氣,千辛萬苦終於等到去坐,但竟然去到 counter order我話叫嘢食店員竟然好驚訝,仲左問右問其他店員,言談間我聽到應該係因為已經截左單,同埋好多野已經賣哂。最後其中一位店員問返我轉頭:「先生你諗住叫嘢食?」,我答:「我就係嚟食嘢,唔係等咁耐做咩...」佢先死死地氣比我叫,不過結果發現真係好多野已經賣哂,但係冇辦法啦,等左咁耐唔通唔食咩。
食物:
定食:$78
我叫嘅定食揀左以下幾樣野,兩個飯糰、關東煮、骨附腸、和風豆腐!賣相真心唔錯,好有去左日本嘅感覺,每樣嘢擺到靚靚仔仔,好日本風!味道方面其實冇乜太特別,都係普通野,不過飯糰我略嫌味道較淡,而且口感唔夠軟熟。建議可以兩個人 Share ,比較抵食!
留白 (凍):$42
呢杯咖啡幾高質,夠香濃細滑,但係注意牛奶會比較多,真正咖啡哄未必會鍾意;但係店内亦有專為鍾意品味咖啡豆嘅朋友而設嘅單品咖啡,相信會帶比你哋驚喜!
冬蔭功蝦肉拌烏冬: $68
呢個烏冬真心有驚喜,味道夠濃,食落都比想像中辣,而且配菜夠多,份量都大份!鍾意食辣嘅朋友唔可以錯過。
附上單據比各位巴打絲打參考下: