2009-10-19 353 瀏覽
對蠔的種類基本上是亳無認識,只知一大堆產地來源,名字又難記(嘻嘻!其實係唔識讀居多!)每次出去都只是負責食,試多幾次後發現平的未必差,貴的亦未必啱自己!對一些金屬味道重的尚未能接受(感覺好似含住個五亳子咁嘅味!)吃的次數多了漸漸知道原來喜歡的種類都是名字中有個Rock字的!這夜本是友人的一餐生日飯,不過由七月改期改到去咗十月!不過可能對食蠔來說反而是一件好事!因為聽聞通常入秋後是開始是食蠔的好季節!訂檯時已獲通知九時左右要交檯,(心想土瓜灣區有無咁旺呀?)準時七點半到達,才知原來店舖座位不多,而且已幾近滿座!甫坐下侍應姐姐已奉上一碟蔬菜條、雜菜湯及蒜蓉飽作小食,點菜部份....由於新手關係,當然由侍應姐姐推介!先點了一個$328兩位用的海鮮拼盤,再點人數每位加$150變成五位用.拼盤內有扇貝、赤貝、甜蝦、翡翠螺各人一份及每人四款蠔,各式刺身質素都非常不錯!而四款蠔由淡至濃分別是Rollex、Irish Gigas、Mexican Pacific及Fine De Speciales.Rollex是甜味及Creamy易入口!較喜歡Irish Gigas的味道則重海水感覺,肉質較爽.反而感覺
Rollex是甜味及Creamy易入口!
較喜歡Irish Gigas的味道則重海水感覺,肉質較爽.
反而感覺味道最濃烈的是Mexican Pacific!吃完後味道久久不散.
Fine De Speciales金屬味比較重,非個人口味.
今天來貨有八款蠔當然不放過機會再試埋另外的四款!
Kumamoto、Pacific Rock、Eagle Rock、Namibia及再Encore多次Rollex、Irish Gigas.
Kumamoto在各蠔吧出現率最高的一款!細細粒又甜味十足.
Pacific Rock、Eagle Rock唯一記得及喜歡的種類,肥大肉厚帶Creamy.
Namibia想不到海水味比Irish Gigas更強勁!味道更濃.
尚在回味,之前點了的熱食已登場!
小食拼盤---- 幾款炸物都是炸得過火了一點,太乾身及偏咸.
蟹子炒飯----口感奇特!侍應姐姐說是珍珠米,但出來效果卻像乾身的Rissoto!一粒粒有點靱,味道像加了鰻魚汁去炒,甜甜地好搞鬼.
白汁雜菌意粉----出奇地高水準!麵條夠挺身,汁夠Creamy!好味好味!
雖然食到過晒九點要交檯的時間,但侍應姐姐完全沒有流露任何不耐煩,而且更不嫌其煩地解答我們的低B問題!
在此要多謝店方的包容才能令到今晚食得盡興!
餐前小吃
上:海鮮拼盤 下:小食拼盤