2021-05-19
講起茶餐廳,其實我都幾鍾意食常餐嫁😍 最鍾意食滑溜嘅炒蛋同埋充滿牛油香嘅多士!而前排同屋企人去咗幾出名嘅雪山冰廳食下午茶,真心覺得好唔錯🤤見到有常餐,當然嗌咗先!嗌咗我平時都好鍾意食嘅沙牛麵🍜 炒蛋同多士當然跟埋,但佢唔同嘅係,多咗塊午餐肉同跟丹麥多士比我哋🙆🏻♀️ 沙牛麵湯底好濃沙茶醬味,牛肉好滑,公仔麵軟硬適中,啱啱好,頗高質😆 炒蛋亦都好滑溜,而午餐肉同丹麥多士都正正常常,常餐嚟講咁多嘢食都幾抵!而蛋牛治亦係我嘅favourite嚟,見到佢寫住「爆餡」,即刻都嗌咗份😍 意想不到嘅係佢加咗蔥花入去炒,即刻令到個炒蛋嘅香味提升咗唔少!炒蛋好厚身,咸牛肉嘅份量亦都唔少,呢份蛋治嘅性價比好高😋 不過唯一美中不足嘅係佢個多士唔夠脆,可以再烘耐少少就perfect啦!呢個漢堡包都係見到好多人嗌,所以我哋都嗌埋一份💁🏻♀️ 漢堡包烘到少少脆,唔係軟腍腍嗰種texture👍🏻 咬落牛肉漢堡都幾厚身,幾juicy,不過牛味就無乜🙈 隻蛋好流心,配埋芝士一齊食,呢個組合無敵!港式漢堡包平時真係好少食,見佢呢個價錢但係份量咁大,覺得性價比真係好高,值得一試呀🤣🔸 忌廉薄荷朱古力 +$9我哋跟常餐加咗杯
🔸 忌廉薄荷朱古力 +$9
我哋跟常餐加咗杯薄荷朱古力,冰廳嚟講都好少見有薄荷朱古力飲,估唔到呢度有😆 不過薄荷味較淡,飲落朱古力味會多少少,面頭仲有一堆彩虹糖,打卡幾靚,味道就不過不失啦!
🔸 華田曲奇妙趣 $25
另一杯因為唔係跟餐,所以單點$25,個外表除咗面頭塊Oreo之外,幾乎同薄荷朱古力一樣🤪 飲落係普通凍華田,味道正常,不過撈埋啲cream飲又幾好味😳 仲有塊餅食,不過單價嗌一杯就有啲傻仔,有啲少貴🤣
總括而言,️呢間冰廳雖然個環境幾新淨,但估唔到啲嘢食都幾懷舊,彩虹糖絕對係兒時回憶呀😳 不過另一方面,佢啲嘢食又幾新派喎,見到佢仲有酸菜魚食,幾追得上潮流🤣 而且嘢食嘅性價比都算幾高,值得一再encore😋