2017-03-07 338 瀏覽
我本人其實都幾鍾意食火鍋,除左係屋企成日食之外,去街食飯都會揀火鍋黎食;係朋友口耳相傳口啤甚好的推介頭三位之中就有呢間餐廳,所以今晚就專登去拜會!一出電梯就見到個大魚缸,內部裝潢時尚中夾著點點中國古式情懷,甚有意思,更有落地大玻璃窗能遠眺維港景色,很有氣氛在細看菜牌時,侍應便送來醬料給我揀選,種類都多,有齊晒辣椒、蔥、XO醬等細看一遍後,我便揀選了揚名四海湯鍋,當中是包含了4種不同湯底,分別有黑松露什菌鍋、濃湯豬骨鍋、四川麻辣鍋及咸酸菜胡椒豬肚鍋,有辣有清又有香,一次過就可滿足晒我想食不同湯底既欲望!火銅中,我就最鍾意食牛,眼見10枱有8枱都叫左掛架頂級安格斯牛頸脊,我當然唔執輸都叫左一小份,肉既雪花分佈好平均,每片都切得厚薄適中,鮮味又有口感這肥媽墨汁腸就是我覺得最特別最好食既!味帶墨魚香之外,當中更有粒粒墨魚粒,有嚼感又很香軟,無論放入辣或清的湯底中都能煥發出墨魚本身的鮮即炸手工嚮鈴卷也是我喜歡的,口感異常鬆脆,不能跟外面的相比,加上點上酸甜汁食,更是開胃,食得我跟朋友都好開心 酷愛食豬既朋友仔仲點了日本黑毛豬腩肉,起初未送來時未有感十分的興趣,送來後真的覺得好吸引,因為完全無諗過
醬料
揚名四海 (黑松露什菌鍋、濃湯豬骨鍋、四川麻辣鍋、咸酸菜胡椒豬肚鍋)
掛架頂級安格斯牛頸脊 (小)
肥媽墨汁腸
即炸手工嚮鈴卷
日本黑毛豬腩肉 $ 158
酷愛食豬既朋友仔仲點了日本黑毛豬腩肉,起初未送來時未有感十分的興趣,送來後真的覺得好吸引,因為完全無諗過其肥瘦相間得頗為均勻,燙熟後新鮮豬肉味完全爆發出來,不用點醬油食都一樣好食
洋蔥豬肉蝦蛋餃
平時食來食去都係魚皮餃,所以今晚就叫左個係呢度先有既洋蔥豬肉蝦蛋餃,樣貌有趣,味道都十分特別,好像食緊蛋奄列咁,外軟內香,新穎有意思!
蔬菜拼盤
食左咁多肉類,又係時間食吓蔬菜,怕煩既我們就叫左個拼盤,入面有齊幾款菜,又粟米又南瓜又番茄咁,份量都多,全部都好鮮,口感爽甜,食得出全部都好新鮮
六色小籠包 (藥膳、黑松露、沙嗲、墨汁、麻辣、灌湯味)
一場來到係飽左9成下,我都仲叫左呢度既六色小籠包食,當中分別係 藥膳、黑松露、沙嗲、墨汁、麻辣、灌湯味,每粒都好食,每粒入面都好多湯汁又好鮮甜,當中我就最鍾意 藥膳和黑松露
竹蔗茅根 、紫貝天葵
食左咁多野,就梗要叫返杯野飲!我揀左竹蔗茅根,朋友就揀左紫貝天葵,夠凍之餘又唔太甜,OK ~~

這餐雖然價格未算十分相宜,但性價比高,加上環境佳,服務態度都好,所以都好滿意

2017-03-07
醬料
掛架頂級安格斯牛頸脊 (小)
肥媽墨汁腸
即炸手工嚮鈴卷
日本黑毛豬腩肉 $ 158
洋蔥豬肉蝦蛋餃
蔬菜拼盤
六色小籠包 (藥膳、黑松露、沙嗲、墨汁、麻辣、灌湯味)