2022-11-23
幾個月嘅朋友約我黎呢度食晚飯聚聚一search之下發現torihachi 主打fusion日式居酒屋omakase 當晚就叫左呢個Torihachi omakase menu $898/位前菜:海膽多士·銀魚薯仔沙律海膽甘甜配外脆內嚼勁嘅sour dough加紫蘇花增添獨特香氣 沾滿脆脆香口銀魚仔薯仔沙律波波口層豐富沙律:吞拿千層沙律 可以話係我食過最靚最多層次嘅沙律底層有藜麥、tuna、牛油果、面層仲有塗上金箔啫喱~口感creamy盡顯奢華感!燒鳥:自家製雞肉丸子 荷蘭醬用雞髀、雞翼及雞軟骨結合而成,加上特製荷蘭醬取代傳统月見汁,口感好fusion 蔬菜:秋葵燒過秋葵無左滑潺潺口感,加上大量鰹魚碎更香季節海鮮:燒白鱔厚肉外皮燒至焦香配日本山椒醬燒物:燒羊架肉嫩無羊羶味,沾上一旁芥末籽更夾~主食:溫泉蛋卡邦尼烏冬omakase 仲有即製濃郁creamy溫泉蛋烏冬,超級滿足甜品:朱古力鵝肝雪糕冰凍朱古力鵝肝加埋藍莓醬夾住脆餅,底層擺盤格紋係竹炭金箔脆餅,整個都係食得☺️完美甜品將呢餐劃上完美句號!
當晚就叫左呢個Torihachi omakase menu
燒鳥:
自家製雞肉丸子 荷蘭醬
蔬菜:
秋葵
燒過秋葵無左滑潺潺口感,加上大量鰹魚碎更香
季節海鮮:
燒白鱔
厚肉外皮燒至焦香配日本山椒醬
燒物:
燒羊架
肉嫩無羊羶味,沾上一旁芥末籽更夾~
主食:
溫泉蛋卡邦尼烏冬
甜品:
朱古力鵝肝雪糕
完美甜品將呢餐劃上完美句號!