1K
M佬最愛咩?咁當然係我A姐啦!第二位就係海鮮啦!海鮮最正係清蒸,咁先食到佢嘅鮮味!今日,我哋去到新蒲崗蟹仙海鮮蒸氣鍋,老闆係做海鮮批發,唔靚嘅海鮮唔入,每位HK$298 (星期五、六、日、公眾假期及前夕,每位加HK$28),就有八款海鮮加蔬菜,真係幾抵食!泰國海中蝦食海鮮有先後次序,由淡口味嘅海鮮先。海蝦新鮮爽口,入口彈牙,味道鮮甜,點埋豉油,無得彈!翡翠九孔鮑魚之後就到大大隻鮑魚,非常厚肉,口感十足,爽口彈牙,鮮甜多汁。日本大元貝 + 紐西蘭青口同樣大大隻,啖啖肉,鮮甜美味,正!越南貴妃蚌蒸煮時間控制得啱啱好,鮮嫩彈牙,鮮味十足!深海龍躉片雖然薄薄一片,但係魚味香濃,魚皮邊位更鮮味。澳洲青年龍蝦呢隻嚟自澳洲嘅青年龍蝦,非常大隻,啖啖肉,仲有好多膏!越南頂角肉蟹呢隻肉蟹一啲都唔細隻,非常新鮮,啲膏多到滿瀉咁!肉質結實,蟹膏濃郁!有機蔬菜籃食完咁多海鮮,最啱就係食啲菜!嗰蔬菜籃一啲都唔馬虎,有粟米、南瓜、娃娃菜同唐生菜,蒸完就保持到蔬菜本身嘅鮮味,正!南瓜芋頭排骨粥仲未完㗎,終於嚟到全晚嘅精華所在!一開始放喺鍋底嘅南瓜、芋頭、排骨、粟米同珍珠米已經煮成粥,頭先八款海鮮嘅精華已經滴晒落去,
日本大元貝 + 紐西蘭青口
同樣大大隻,啖啖肉,鮮甜美味,正!
日本大元貝
紐西蘭青口
越南貴妃蚌
蒸煮時間控制得啱啱好,鮮嫩彈牙,鮮味十足!
深海龍躉片
雖然薄薄一片,但係魚味香濃,魚皮邊位更鮮味。
澳洲青年龍蝦
呢隻嚟自澳洲嘅青年龍蝦,非常大隻,啖啖肉,仲有好多膏!

南瓜芋頭排骨粥
仲未完㗎,終於嚟到全晚嘅精華所在!一開始放喺鍋底嘅南瓜、芋頭、排骨、粟米同珍珠米已經煮成粥,頭先八款海鮮嘅精華已經滴晒落去,鮮味十足!
By A姐M佬 玩樂日記 aandmdiary.com
2019-04-03