2006-09-22 14 瀏覽
早前看到KC兄說起這裡的粥幾好,見最近食得幾溜,便決定清清腸胃來這裡試試。在門外剛看到正在炸油炸鬼,心想一定很好味,但試過上次的失誤,今次便說明要新鮮的炸兩,老闆一口答應,來到的炸兩,果然是新鮮炸起,香脆無比,腸粉雖然唔算太薄,但都是即叫即做,當然非常美味可口。另外我們還叫了滑肉鯪魚球粥、豬潤鯪魚球粥和蘿蔔榚。滑肉鯪魚球粥–滑肉一試便知係新鮮肉片,鯪魚球也很香鯪魚味,加上少量胡椒粉,就更加好食,粥底混合了生菜絲,增加了不少口感,粥煲得很綿又好味,真係一間幾出色的粥店。豬潤鯪魚球粥–豬潤薄切,肉質爽甜美味,一試便知道是新鮮貨,但我自已一向唔多喜歡豬潤的味道,所以只試了一件。蘿蔔榚–大大件,如果要自已一個人食完,一定飽死;只有少量蘿蔔味,蘿蔔絲也只有很少量,比較上粉,只是份量多,但就唔多好食。見還可以食多少少,便再叫多次炸兩,但就沒有叫要新鮮炸起的,這就失敗了,來到的炸兩,一試便知道是返炸唔新鮮的,脆還是幾脆,但就偏韌,真失望。看來想食新鮮貨,真係唔好偷懶,還是要講多句:老闆,唔該新鮮炸兩!
當然非常美味可口。
另外我們還叫了滑肉鯪魚球粥、豬潤鯪魚球粥和蘿蔔榚。