2024-06-11
之前去過深圳食椰子雞火鍋又平又好食,所以一直都很回味最近去荃灣經過見到呢間琴日放假就同屋企人去咗試整體都OK但性價比低我哋一行7人叫咗兩個火鍋餐 ($348/1)招牌椰子文昌雞鍋(半隻雞)-包1個小食同3個火鍋配料因為兩個餐,我哋就揀咗8樣:炸魚皮、潮州白魚蛋、萵筍、淮山、娃娃菜、豆腐、泡椒蓮藕片、五香醉牛𦟌另加:雪花牛小排、白鱔片、大蝦、手打墨魚丸、手打鮮蝦丸、炸香芋片、蘿蔔片、懷舊芝麻卷☝🏻文昌雞侍應等啲椰青水滾咗先落雞,用漏斗計時,夠鐘再焗一陣,啲雞真係非常嫩滑!而且個湯底好清甜,我哋每人都起碼飲咗兩碗湯☝🏻要讚個炸魚皮估唔到係即炸魚皮(驚喜!),上枱時仲熱辣辣,非常脆口,仲要好大份☝🏻雪花牛小排靚牛,好新鮮☝🏻手打墨魚丸好爽口,而且真係有好多墨魚喺入面,不過$58得4粒,少貴☝🏻兩個小食都唔錯泡椒蓮藕片酸酸地,少少辣,幾開胃!五香醉牛𦟌好香酒味-嘢食方面,選擇唔算多但食物新鮮,不過不失啲椰青都係即開(見住個椰青小哥不停扑椰青,真係辛苦…)性價比就一般,人均$250-服務方面~侍應都有耐性講個落流程:(等水滾後佢會落兩個椰青嘅水,刮埋啲椰子肉落去,然後落雞,再焗一陣⋯)又會幫我哋
又平又好食,所以一直都很回味
最近去荃灣經過見到呢間
琴日放假就同屋企人去咗試
整體都OK
但性價比低
我哋一行7人
叫咗兩個火鍋餐 ($348/1)
招牌椰子文昌雞鍋(半隻雞)
包1個小食同3個火鍋配料
靚牛,好新鮮
☝🏻手打墨魚丸
好爽口,而且真係有好多墨魚喺入面,不過$58得4粒,少貴
☝🏻兩個小食都唔錯
泡椒蓮藕片酸酸地,少少辣,幾開胃!
五香醉牛𦟌好香酒味
嘢食方面,選擇唔算多
但食物新鮮,不過不失
啲椰青都係即開
(見住個椰青小哥不停扑椰青,真係辛苦…)
性價比就一般,人均$250
服務方面~
侍應都有耐性講個落流程:
又會幫我哋催單
所以服務態度正常啦
侍應見我哋有一個人冇用醬油嗰啲
竟然話減$10 (原來醬油按人頭計$10一份)
都算有良心😂