2022-07-06 159 瀏覽
第一印象係一間以灰白為主調嘅Cafe,裝潢簡潔清雅,主打西日Fusion。午市過後,咖啡廳搖身一變成酒吧居酒屋混合體。旁邊有寬闊嘅酒水吧,可以近距離欣賞bartender製作雞尾酒,門外亦有室外座位可以Shisha。餐牌有多款串燒、酒餚解饞伴酒,亦有西式雞尾酒、日本清酒隨客挑選。每到一間『酒吧』,我都會點選佢哋嘅signature cocktail,可以感受到調酒師嘅手藝風格。Tipsy Gypsy $118以清酒為主體,混合檸檬汁、薑、斑蘭、椰子利口酒,竟勾出一陣綠茶香。如茶般滑順清新,無酒精嘅苦澀,反倒帶淡淡草香,解渴順喉,呷幾口、轉眼間已經清哂一杯,係新手入門之選。Yuzu Cream Brûlée $138引起無限遐想嘅甜品名,係用琴酒同柚子為主導嘅Whisky Sour變奏。第一口能嚐到Gin獨特嘅酒香,隨之而來係柚子嘅橘甜,表面灑上檸檬屑增添些少微酸,充滿夏日嘅活力感。日本脆脆炸雞 $178有下場嘅關係,我哋只點咗一份店員力推嘅自家製炸雞作伴酒物🍗 配tartar & hot barbecue sauce。每件都有半隻掌心大,皮薄香脆,啖啖肉好juicy🥴 肉瘦而不柴,個人

午市過後,咖啡廳搖身一變成酒吧居酒屋混合體。

Tipsy Gypsy

Tipsy Gypsy $118

Yuzu Cream Brûlée

Yuzu Cream Brûlée $138

日本脆脆炸雞

日本脆脆炸雞 $178

每件都有半隻掌心大,皮薄香脆,啖啖肉好juicy🥴
肉瘦而不柴,個人偏愛蘸配燒烤醬,微微香辣起到解膩作用,更香口惹味。

驚喜位係餐廳居然有專業packer😳 輕輕講咗我嘅要求同喜好,已經調配到啱心水嘅口味。

Melon + watermelon 配搭花香,花果香剛柔並重,清甜不膩,按我要求加入薄荷,好refreshing🥰

2022-07-05
Tipsy Gypsy