2015-10-01 527 瀏覽
今晚約了朋友去紅磡食日式料理,因為之前食過,今次特意去食,佢地位置比較交通不方便,但勝在食物又靚又新鮮。老闆好好人,見我地幾個女仔就同我地聊天,因為客人唔多。仲介紹有什麼靚食材點睇,佢比了兩隻活蟹比我地玩同影相,証明是真材實料。燒芝麻雞翼~佢雞翼燒到外皮香脆,肉質鮮嫩,仲有雞翼面上有一粒粒燒到好香的芝麻,非常野味,我估大部份人都同我一樣“燒雞翼我至細鍾意食”。墨西哥琵琶蝦壽司~~佢個樣好醜,但肉質好嫩是熟食的,一隻蝦只可以整到5件多肉的壽司,在面上放了一粒大魚子及淋了一秘製醬,把肉鮮甜味帶出來令人回味,一人只可以食到一件真的太少。我把蝦頭打開有膏呀。燒時令魚~~今日的時令魚是原隻鮮青魚,燒到皮脆內裡肉質鮮嫩,仲可以鎖住魚汁,原味食有肉好鮮甜,如果點少少檸檬汁更加之好味。我一食就把約3寸的魚尾放在自己碗裡慢慢食。朋友仔食魚身多肉部份,餘下的魚頭,我點會放過。新鮮真的特別好食。