2024-05-14 11 瀏覽
約朋友食lunch都想搵啲decent啲、空間感大啲嘅地方,舒舒服服地同朋友傾下計,嘆下美食。銅鑼灣希慎附近嘅樓上日式料理店明道就係一個好選擇👍🏻木系氛圍令人感覺好relaxed😌午市套餐有日式shabu shabu、串燒、吉列、生薑豚肉燒等經典日式丼飯選擇,另外餐廳亦有提供omakase。我同朋友分別叫咗shabu shabu同串燒定食,份量超豐富🤰🏻以人均百幾至二百幾嘅價錢嚟講都算抵食。幫我哋煮shabu shabu炊飯嘅店員好親切🥰🥚茶碗蒸、麵豉湯所有定食會配茶碗蒸、麵豉湯、咖啡/甜品。茶碗蒸有蛋香,好滑。🍲特上至尊鍋 - 黑豚肉和美國牛肉、特選串燒兩款日式Shabu Shabu可以食到和牛、豚肉等。呢個特上至尊鍋就有黑豚肉同美國牛肉,不過呢日黑豚肉無貨就轉做牛肉🥩牛肉大塊厚身,油脂分佈均勻。另外仲有雜菜盤,有菇類、蔬菜、豆腐、冬粉。食晒配料之後先係精髓🤪因為店員會幫手用吸盡牛肉精華嘅湯底煮粥,仲要加入蟹黃、蟹籽、蛋汁。粥底綿滑,食到淡淡海鮮味,仲有脆卜卜蟹籽增添口感😋套餐會配埋2串串燒,份量認真豐富🤣🍢串燒盛(6串+烏冬)另外嘅定食就有雞翼、雞頸、雞軟骨、大蔥雞髀肉、冬菇串燒。

🥚茶碗蒸、麵豉湯

🍲特上至尊鍋 - 黑豚肉和美國牛肉、特選串燒兩款

🍢串燒盛(6串+烏冬)
另外嘅定食就有雞翼、雞頸、雞軟骨、大蔥雞髀肉、冬菇串燒。雞翼燒得幾香口,雞頸彈牙,雞髀肉好滑😚😚

🍨甜品
呢日有椰子同Oreo雪糕,雪糕帶點冰感,椰子個款夾雜椰子碎幾好食👏🏻

人均消費:$250
推介指數(10分為滿分):8分