2022-12-15
行過見到呢間唔太起眼嘅餐廳,反而俾佢吸引住,裏面空間剩係得六個座位,聽到師傅親切地打招呼嘅時候就決意入去一試👍🏻廚師發辦前菜5款盛合款式都係比較少見:生洋蔥葉魚仔、酒釀巨峰提子、醃製鴨胸食落都別具特色。刺身5款盛合帆立貝、魷魚、三文魚、牡丹蝦、是令魚生。必須要用終極好食去形容,每一款入口都係鮮甜嘅極致,白魷魚滿是爽口、牡丹蝦近乎透白。燒物蒸煮原隻北寄貝,湯汁鮮味十足,蔥花同昆布完全做到帶甜,底部加上左濕嘅岩鹽,係外圍滲進鹹香。煮物3款牛奶奶凍海膽、白子、時令魚生粒。奶凍做得滑嫩,配上馬糞海膽,滿腔甘飴。白子口感軟淋,光滑嘅外皮入口即溶。肉類和牛片用上荷葉係爐頭燉煮,但都沒有蓋過牛肉本身嘅肉香和牛脂感,醬汁口感帶點麵豉醬嘅感覺,如果有碗米飯,一定好夾!溫菜間場以大根、蟹肉、日式包糰子清一清喉嚨,味道帶點黏口。飯食呢碗湯麵小編都唔知點樣形容(*¯︶¯*)貌似普通但係蘊藏着味道卻係驚為天人,先係麵條嘅煙韌帶點彈牙,額外加上的冬菇片極為香濃。特別喜歡佢加上咗少少嘅七味粉點綴,味道帶辛。甜品除咗有近期熱賣嘅富有杮、更有香印提子同黃豆粉厥餅,絕對係完美嘅收結。日籍師傅每個步驟師傅都做得一絲不苟,計
👍🏻廚師發辦
前菜5款盛合
刺身5款盛合
燒物
煮物3款
肉類
溫菜
間場以大根、蟹肉、日式包糰子清一清喉嚨,味道帶點黏口。
飯食
甜品
日籍師傅每個步驟師傅都做得一絲不苟,計住時間,喺我哋進食嘅期間,不慌不忙地準備下一道食材。