2022-09-09
放假星期日,就梗係要出去行吓搵吓好嘢食啦。今次嚟到東涌,喺東薈城嘅呢間一風堂食lunch。今次叫咗兩款拉麵🍜🍜🫦...··白丸原味 · 特製 · 卷腩叉燒🍖🔥白玉原味拉麵,揀咗硬度係普通,呢一個拉麵上枱嘅時候,真係同餐單上面嘅係一樣的。湯飲落好味,係好濃郁嘅豬骨湯底,加上糖心蛋、黑木耳、紫菜、蔥花,真係好好食。卷腩叉燒厚度適中,肉質亦都好軟熟,加埋拉麵一齊食,真係正😄極· 辣肉味噌 ·特製 · 炙燒卷腩叉燒 · 中辣🥘🌶🌶身為辣妹嘅我,梗係連拉麵都唔放過食辣嘅機會啦🤣今次揀咗呢一個拉麵,裏面有辣肉味噌、炙燒卷腩叉燒、紫菜、糖心蛋、蔥花、再有一個另外上的芝麻玉(芝麻蓉)。呢一個拉麵有驚喜,炙燒卷腩叉燒,比普通嘅卷腩叉燒更香,口感更加特別好食。兩碗嘅糖心蛋都做得好好。辣肉味噌,係好香濃嘅辣肉碎醬,加咗落呢個好濃郁嘅豬骨湯底之後,真係配搭得好好。我呢一碗再加上辣肉味噌同芝麻玉,簡直係色香味俱全。辣度方面,我揀咗中辣,拉麵嘅硬度我揀咗硬,師父亦都做到我想食嘅口感,拉麵好有咬口,連湯一齊食,加上裏面嘅配料好豐富,我食完有少少唔捨得。🤏🏻最後呢間餐廳整體我都好滿意,飲用水嘅提供都好好,係室溫水。💧
今次叫咗兩款拉麵🍜🍜🫦
白丸原味 · 特製 · 卷腩叉燒🍖🔥
白丸原味 · 卷腩叉燒
極· 辣肉味噌 ·特製 · 炙燒卷腩叉燒 · 中辣🥘🌶🌶
極 · 辣肉味噌、炙燒卷腩叉燒
最後呢間餐廳整體我都好滿意,飲用水嘅提供都好好,係室溫水。💧另外,如果有需要,侍應好貼心,都可以另外上杯冰,🧊係咁熱嘅天氣,可以飲到杯冰涼嘅水,真係好正嘅一個假期。
冇咩事食飽我去行街先🤗btw,原來東薈城都幾多餐廳可以選擇,我會搵日再嚟試食埋其他餐廳。