2024-07-20 779 瀏覽
錦田一直都有唔少隱世小店,今次黎左依間都算幾多人推介嘅cafe - Kachimushi ,喺網上預約左榻榻米嘅和式座位☕️。餐廳以輕食為主,主打分別係蕎麥面同荷蘭鬆餅。今次就叫左香蔥鴨南蠻蕎麥沾麵同埋黃豆粉年糕荷蘭鬆餅。日式年糕口味有少少fusion 嘅感覺,用鑄鐵鍋烤製而成,外酥內軟,再配埋煙靭嘅年糕,口感層次好豐富,再加上黃豆粉同雲呢拿雪糕,令到成個賣相同味道都好出色🍨。至於蕎麥麵就口感比較乾,應該係蕎麥嘅比例較高,所以冇坊間食嘅蕎麥麵咁順滑,但就多左一份蕎麥嘅香。🦆而鴨肉就份量都算正常,係個沾麵湯比較鹹。🍵飲品分別叫左iced long black 同 mocha latte,咖啡係偏酸,而mocha latte就一般發揮,不過不失。整體黎講環境為成個用餐體驗加左唔少分,單獨評論食物嘅話其實算係不過不失,但配埋簡潔嘅日式風格裝修,令到成個vibe有所提升。weekend黎飲杯咖啡chill下係一個不錯嘅選擇。🙌🏻🙌🏻

2024-07-20