2005-08-17
今天(14/8) 一行五人(包括一名小學生)去這間茶樓,去到已經係點幾鐘,茶樓既面積非常大,茶客亦滿佈每一張枱。等了一陣便有位,值得一讚係呢間舖有好多野食,分門別類地陳設出來,如:上海、星馬等等。但服務態度屬一般,因為太少侍應,有咁多人,好難招呼得切。每碟價錢唔係好記得,食物大致如下:1. 苦瓜酸瓜炆豬肉2. 油鹽水雞腳3. 豬皮蘿白牛骨髓4. 腐乳通菜5. 芋頭糕(三件,叫了兩碟)6. 菠蘿叉燒包(三個)7. 白糖糕(三件)8. 芝士烤餅9. 酥炸蝦丸(四件)10. 酥炸黃金蝦11. 蝦餃12. 燒賣13. 牛肉14. 扎肉金邊粉除了6及14外我無食外,其他都有我份。碟碟都幾大碟,因為咁我就要包底清碟。苦瓜酸瓜幾好,苦瓜及酸瓜唔會過諗或過爽,豬肉就無食到,因本人不太喜歡。雞腳一般,但好耐無食,都覺得好味。牛骨髓好軟,入味,辣辣地。芋頭糕值得一讚,上面係芋頭條,下面係軟諗諗既糕。白糖糕好耐無食,所以都覺得好味。芝士烤餅確實幾得,十蚊客,唔貴,仲有好多件,香脆可口,唔會好厚好老,D醬汁有三款,黃綠紅,最好都係黃。蝦丸及黃金蝦都好香口爽脆,有蝦味。蝦餃及牛肉一般貨色,燒賣幾有肉味及蝦味,新
每碟價錢唔係好記得,食物大致如下:
1. 苦瓜酸瓜炆豬肉
2. 油鹽水雞腳
3. 豬皮蘿白牛骨髓
4. 腐乳通菜
5. 芋頭糕(三件,叫了兩碟)
6. 菠蘿叉燒包(三個)
7. 白糖糕(三件)
8. 芝士烤餅
9. 酥炸蝦丸(四件)
10. 酥炸黃金蝦
11. 蝦餃
12. 燒賣
13. 牛肉
14. 扎肉金邊粉
芝士烤餅確實幾得,十蚊客,唔貴,仲有好多件,香脆可口,唔會好厚好老,D醬汁有三款,黃綠紅,最好都係黃。蝦丸及黃金蝦都好香口爽脆,有蝦味。蝦餃及牛肉一般貨色,燒賣幾有肉味及蝦味,新鮮,唔係隔夜蒸熱個隻。
整體來說,對這間的印象不錯,因為真係幾平,質素都可以接受。聽聞午市外賣十蚊一盒飯,唔知你敢唔敢試?
後話:同日夜晚亦外賣過一隻雞及燒肉,合計$103,嘩!抵到爛~