2017-11-30
上次喺度食完lunch,質素唔錯,今晚同個客嚟試omakase,一早講咗大概食$700一位梅酒呢度有好多款大吟釀,但係客人特別鍾意飲梅酒,所以訂位時特別叫店員整款靚梅酒俾佢嘆吓。呢隻並唔係普通嘅梅酒,而係用咗自家浸嘅福岡小梅酒,再溝另一款梅酒而成,梅嘅味道比單一梅酒會出好多!客人第一口飲已經鍾意到不得了,甜甜哋非常易入口,仲每啖都有好濃郁嘅梅味咁話喎豆腐芝麻沙律(長野縣產)份量好大,豆腐粒好滑溜又香豆味,食食吓仲有啲芝士粒,究竟係食緊豆腐定係芝士,已經分唔出了,總之加咗芝麻醬,就係新鮮又開胃啦安鱇魚肝係我最愛呀!見到有你真係開心到哇咗一聲!用少少醬汁調味,又冇鵝肝咁膩,慢慢喺口入面融化,油香誘人,好味到喊!薄切目鯛配黑松露酸汁絕對係效驗刀功嘅一道菜,每一片都晶瑩剔透,仲加咗秘製酸醋、生蔥及黑松露,以為生蔥味道會好搶,點知原來一齊食係非常正㗎喎!滑溜嘅魚肉包住爽脆嘅蔥粒,層次分明鵝肝多士份量啱啱好,鵝肝外脆內軟,零臊味,配合醋一齊食感覺冇咁油膩茄子田樂燒上次已經食過,一直念念不忘。看似好簡單嘅一道菜,其實又要炸又要烤,外皮仲要保持深紫色,睇少陣都唔掂啊!用嚟燒嘅赤麵豉醬味道比較淡及甜,食
梅酒
豆腐芝麻沙律(長野縣產)
安鱇魚肝
薄切目鯛配黑松露酸汁
鵝肝多士
份量啱啱好,鵝肝外脆內軟,零臊味,配合醋一齊食感覺冇咁油膩
茄子田樂燒
上次已經食過,一直念念不忘。看似好簡單嘅一道菜,其實又要炸又要烤,外皮仲要保持深紫色,睇少陣都唔掂啊!用嚟燒嘅赤麵豉醬味道比較淡及甜,食落茄子口感結實,其實撈飯真係會好好味呀!
燒活鰻
同急凍鰻魚簡直兩回事,活鰻嘅肉質軟嫩,膠質豐富,層皮脆過豬肉紙,食落真係索索聲咁誇張!好簡單咁用少少鹽調味,鮮味已經非常突出
朝鮮醬燒黑豚肉
黑豚肉肉味超香濃但唔會好臊,肉質非常爽脆,朝鮮醬帶微微微辣,食落十級滋味!
六點刺身拼盤
牡丹蝦:味道超鮮甜,肉質彈牙爽口,蝦頭入面有超多甘甜蝦膏
活赤貝:爽脆彈牙到爆,海水味道勁鮮甜
其餘三文魚、黑鯛魚、油甘魚及赤身都勁新鮮,慢慢咀嚼啲脂肪會喺口中融化,集鮮味口感於一身!
汁煮牛脷
牛脷雖然厚身,但軟嫩入味到不得了,阿婆都一定食到!連帶旁邊嘅雜菜都勁入味,再一次好味到喊!
壽司
水八爪魚:口感柔軟中帶嚼勁
鰤魚:本身已經好甜美,再用少少醬汁提升鮮味,正到爆!食落油脂豐腴,肉質超有彈性!
蟹肉蟹膏:先將蟹肉、蟹膏及味噌撈勻,肉質鮮嫩juicy,口感有啲似瑤柱,味噌味道啱啱好,唔會蓋過蟹肉嘅鮮甜味道
甜品3重奏
有機西柚:好甜,一啲都唔酸!
蕨餅加手工芝麻:呢個有啲可惜,唔夠軟糯
燒焦了:好有趣嘅名,係就係燒過,不過冇焦到,反而係愈食愈香甜,正
一路食飯,餐廳仲一直播住客人最鍾意嘅張學友版本嘅 李香蘭,成餐飯佢都開心到不得了......