2019-09-25 1721 瀏覽
本身好鍾意食腸粉,見有報章介紹過,喺屋企附近點都要試下,但老實唔係好識欣賞呢類腸粉,所謂有個石磨但真係無米香味,質地係膠膠地,我都係鍾意茶樓或粥舖個類先有米香味。腸粉唔啱我口味,見佢間唔中會有綠豆沙,有次行過就試一次,過甜,而且佢係開芡整到佢杰身,口感好差,好多年前平價茶樓先會咁樣打芡...........另外亦食過不同味砵仔糕,見多數人食黑糖紅豆,但我覺得只係死甜,其實原味好啲啲,當然有人會唔鐘意原味覺得啲豆味好似有啲苦味。而芝麻又係無乜味,無豆感覺仲膠。最大問題係佢全部砵仔糕都唔軟熟,好硬膠,我喺街一食咁硬就唯有拎返屋企整熱佢睇下會唔會軟啲........總之覺得自己俾咁多次機會佢,最後自己中晒大伏,特登寫低提醒自己唔好再中伏。係個粥正常唔伏。
所謂有個石磨但真係無米香味,質地係膠膠地,
我都係鍾意茶樓或粥舖個類先有米香味。

而且佢係開芡整到佢杰身,

係個粥正常唔伏。
題外話/補充資料: 諗住街坊舖無諗過要打卡,所以無影過相,但試過咁多次真係不吐不快
2019-09-20
5 分鐘 (外賣自取)