2024-11-30
灣仔呢間叫做「癡膠雞」嘅專門店真係特別啱而家天氣開始轉涼嘅時候嚟幫補返啲身體。佢主打嘅養生湯底配米線,簡直係暖笠笠嘅幸福滋味!首先我一定要提佢哋嘅胡椒豬肚雞米線,一上枱已經聞到濃郁嘅胡椒香,啲湯底一飲落又暖胃,真係好舒服!豬肚炆到又腍又入味,而雞肉就滑到好似入口即化咁,簡直一流。另一個推薦嘅就係藥膳黃酒花膠雞米線,呢個湯底藥膳味同黃酒嘅香氣都相當濃郁,飲落感覺好補身。花膠彈牙又入味,雞肉依然係超級滑溜,重點係成煲湯用火爐keep住熱辣辣,真係食到尾都暖哂成個人。飲品方面,我試咗自家製凍羅漢果胎菊花,清甜又解熱氣,最啱打邊爐後飲。而凍鹹檸梳打就係清爽又唔會太甜,仲可以揀少冰少甜,貼心到不得了。最後小食方面,必試嘅係金磚豆腐,外層炸到金黃香脆,內裏豆腐滑得嚟仲有豆香,配埋椒鹽真係冇得輸!