2021-06-02
去東涌探朋友又行下outlet,搵咗間潮州菜餐廳食晚餐,菜單都幾多菜式選擇,好多我都未試過,好快就揀好!滷水骨香鵝肉片配墨魚片食潮州嘢點可以唔食鵝片呢!我點了例牌的份量,鵝片入晒味,好濃烈的鵝油香味!不要沾任何的醬汁,食晒原始的味道已經一絕!鵝片上的係墨魚片,雖然無鵝片的味道咁濃郁,不過墨魚片都有滷水味好有咬口,估唔到幾好食!最底下的係滷到超入味的豆腐,豆腐保持內裡滑溜溜的, 我覺得鵝片絕對要食!紅棗烏豆豬尾煲 $108我好似未食過豬尾?平時餐廳都好少見到,最多都係牛尾,未試過味點下來食囉~估唔到豬尾好似迷你版豬手,原來豬尾中間係有骨的,師傅把豬尾切到一塊塊,炆過的豬尾外皮無晒油膩的口感,只有好多骨膠原!入口即耐,食落有淡淡的棗香味,相當唔錯!方魚肉碎粥 $78一碗粥的份量大約分到4個細碗,雖然睇落清清地,但係睇味道好清甜,入面有細細燈的方魚碎,增加口感,唔想又食飯,發現食都夠晒飽又好味!估唔到東涌商場入面都有間坐得舒舒服服,食物有質素的潮洲餐廳!
滷水骨香鵝肉片配墨魚片
紅棗烏豆豬尾煲 $108