2022-06-08
元朗雞地附近美食林立,成日落嚟總有好多選擇。上網見到呢間雞煲出名好夠辣度,同男友終於落泥試下。建議大家記得卜枱,小店大概只有8-10台,我地walk-in都係岩岩好入到座。鮑魚雞煲(小辣)$198雖說佢出名辣,但我都真係無為意佢所講既辣度分級。下單後店員特意泥提我地小辣等於出面既中辣,如果食唔到可以改bb辣。我都仲不以為然,以食開譚仔三小辣既身分確認自己係叫小辣😂。雞煲一上台要等店員幫手炒三次,一炒就知,呢個小辣非同凡響。多種香料氣味四散,當中最撲鼻就係有種吸完醒一醒既辣香。炒好試左兩舊,真係媽呀,好堅。雖然好辣,我發現入面放咗檸檬草同八角,整體味道又再更加立體,無死咸死辣既感覺。食既過程十分過引,一路抹汗一路飲杯特大珍寶檸檬茶,食雞同埋入面既配菜食到停唔到口。我地係雞煲到加左四粒鮑魚,隻隻size都ok,性價比不錯(每粒$15,洗過鮑魚就知係辛苦錢)夾埋落煲一齊炒吸哂味,我地仲特登控制到佢冇過熟,非常彈牙,好好味。蜜椒薯仔牛柳粒 $78以防等雞煲期間太餓而叫左道小菜,點知成為全晚焦點。我曾經都係蜜糖薯仔牛柳粒既始創人萬發既粉絲,但係呢幾年又有幾可可以約埋朋友一大班人食大排檔。誰知呢到
鮑魚雞煲(小辣)$198
蜜椒薯仔牛柳粒 $78
以防等雞煲期間太餓而叫左道小菜,點知成為全晚焦點。我曾經都係蜜糖薯仔牛柳粒既始創人萬發既粉絲,但係呢幾年又有幾可可以約埋朋友一大班人食大排檔。誰知呢到既炒工又不錯,薯仔件件都做到焦糖化,炸到四角都香脆,牛肉鬆軟,粒粒沾上蜜糖黑椒汁,我同男友勁快就清左。
雜丸拼盤 $68
安格斯封門柳 $138
唐生菜 $28
蓮藕 $28
呢個雞煲加水後煮蔬菜好出色,為食材增加左不少甜味,所以好推薦叫多點蔬菜封打邊爐。丸類都有心思,爆汁牛筋丸同墨魚丸係我地最愛。封門柳則正正常常,配上店家特制既xo 醬好好味。
珍寶檸檬茶 $38
真係好大杯🤣但信我,你需要的😌
特制醬汁
本來見到個醬咁紅唔想落,但男友好有勇氣試左。點知完全唔辣,仲好惹味,一問之下先知原來係自家炒既xo 醬,要試。
呢餐真係食得幾舒服,坐得鬆動,小店經營模式每個店員服務都好周到,不時會幫手把火鍋去油、收碗,非常細心!