2019-03-24
香港人成日食好西,日本野更加係至愛添啦所以日本料理餐廳根本梗有間係附近,如果你問我邊一間最好食,之前既我真係要唸唸 但係經過今餐之後我可以即刻答到你!天勝首先我都經朋友介紹先知恩平道樓上有間咁地道咁正既餐廳,仲要係正宗日本人主理 呢一樣已經有d心動,更重要既係好多日本人都幫襯 咁就信心大增啦。(都市傳說:有日本人光顧就一定好食)唔講太多入主題!入到去有位侍應放低咗大牌寫住本日推介比我地睇塩辛螢光魷魚黎到嘅時候完全唔敢食,事關係完全生既之不過呢試完之後就一試難忘,雖然口感唔太討好但係完成唔腥,味道好特別!三色刺身 $300聽侍應講三色係每次都唔同,師傅睇邊樣當日新鮮就比邊一款既。今日係帶子,吞拿魚同鯛魚!新鮮就不在話下嫁啦 帶子食到尾都完全無腥味。吞拿同鯛魚更加唔洗講啦,掂!細蜆麵豉湯我第一次飲細蜆麵豉湯係日本大阪一間隱世壽司店,我係香港見到都有d感動 好似翻到去果一間小店咁,味道差不多一樣 同平日香港飲到既完全唔一樣,蜆味出好多 係比日本個碗味道淡少少鹽燒雞翼串燒都非常出色,入味之餘 味道係近似日本居酒屋食到既串燒味!銀鱈西京燒一開始見到都有d懷疑係睇錯 點解只係得一舊魚 旁邊乜都無,
入到去有位侍應放低咗大牌寫住本日推介比我地睇
塩辛螢光魷魚
黎到嘅時候完全唔敢食,事關係完全生既
之不過呢試完之後就一試難忘,雖然口感唔太討好
但係完成唔腥,味道好特別!
三色刺身 $300
新鮮就不在話下嫁啦 帶子食到尾都完全無腥味。
吞拿同鯛魚更加唔洗講啦,掂!
細蜆麵豉湯
鹽燒雞翼
銀鱈西京燒
一開始見到都有d懷疑係睇錯 點解只係得一舊魚 旁邊乜都無,點知食完第一淡之後就覺得無得輸!鮮嫩滑 淡淡都係肉無骨咁濟
厚燒玉子
厚燒玉子全條上份量多,咬落去味道同口感都富有層次,蛋既唔同味道 仲非常滑!
牛肉烏冬
牛肉仲多過烏冬!呢點已經無得輸啦
牛肉切到薄身易入口 烏冬彈牙
總結,天勝係香港暫時我食過最接近日本味道既餐廳,個人大推!