2017-10-09
天氣熱都不忘蒸海鮮! 朋友喺附近番工, 介紹我黎食潮福~一於山長水遠都黎搵好野食! 雖然門面似茶樓, 但食物質素及服務都係上等的!食物選擇雖不多, 但我地重質, 而且食左一轉要已經好好好飽了!自助調味料吧 - 好多野揀, 任君選擇!飲品都係自助又多款!湯水有兩款~一人一盅! 淮杞燉龍躉湯, 好足料, 而且冇味精! 姬崧茸燉螺肉, 的確有幾條姬崧茸及一件螺肉! 我比較鐘意飲姬崧茸燉螺肉。一人一隻乳鴿, 新鮮滾熱辣, 肉質有口感, 調味得好, 外皮又脆口! 我自己加左淮鹽吊一吊咪, 仲好食!貝殼盛盆 - 好多款貝殼類, 青口大粒又新鮮, 好鮮甜又汁! 蜆仔都唔細啊, 好好食! 主要夠新鮮!我們的海鮮盆!!!龍蝦有我成隻手掌咁大隻!! 新鮮蒜蓉蒸之餘不加其他調味, 出黎的結果好鮮甜! 龍蝦又多汁, 啖啖都係肉, 仲有少少膏, 連個蝦鉗都好大件肉! 真係大滿足啊!生猛鮮鮑魚好大隻....用左金針一齊蒸, 只係少少的調味, 都已經足夠帶出鮑魚的鮮味! 鮑魚的肉質十分彈牙及有口感, 但一點兒都不軔, 而且好香鮑魚味! 大讚!美國桶蠔, 蒸完都大大隻, 蠔味十足, 不愧係美國桶蠔! 鮮甜肥美!蘇格蘭
自助調味料吧 - 好多野揀, 任君選擇!
飲品都係自助又多款!
我們的海鮮盆!!!
蘇格蘭蟶子皇, 同我手掌一樣長! 都係用蒜蓉吊味, 加少少鹽, 好好味! 咬落去好爽脆有口感, 有驚喜!
手切和牛片, 呢個係2人份量, 我覺得好多啊, 因為已經食到好飽, 但和牛片好腍, 有香濃的和牛味, 就算覺得飽都食得晒, 好食。
其他野食都好多, 我覺得手打梅菜豬肉丸好特別, 幾好食! 馬拉糕都好食!