2019-12-23 250 瀏覽
灣仔囍帖街附近有不少食肆。今次因為唔洗排隊,所以就選擇左餃餃餃子。日式餃子店當然有不同款式的餃子選擇。有選擇困難症嘅我就揀左餃子三味:puripuri海老餃子(7分)、日本九条蔥餃子(7分)、Mochi mochi磨菇餃子(6分)。puripuri海老餃子確實幾彈牙,九条蔥餃子唔會太重蔥腥味,反而有啲蔬菜感冇咁膩,而磨菇餃子就冇咩磨菇味一般。餃子底係脆脆既,但餃子同餃子之間既皮就唔太乾身,夾既時候就會整爛隔離嗰隻。跟住仲食左章魚燒(8分),大大粒,外脆內軟。可能我喺香港好少食到有質素既章魚燒,呢個意外地唔錯。最後就叫左日式牛筋豆腐煮飯(9分),係我最滿意既一味。佢既牛筋係帶肉既,肉煮到好腍,個汁係重口味但唔算太咸,仲帶少少辣,超好餸飯。最緊要只需$48。整體黎講質素幾好。雖然係餃子鋪,但我反而比較喜歡餃子以外既野食😆。下次會再試其他味道既餃子。因為太肚餓所以食左兩啖先影相🙈

因為太肚餓所以食左兩啖先影相🙈

• 牛筋豆腐煮