2023-06-27
有以前舊香港大排檔嘅鑊氣!今次去咗洪水橋大排檔嘅洪昇食堂,真係食嘢夠鑊氣!服務非常好,上菜都好快,就好似返去90年代食大排檔嘅感覺,位置都好近車站,真係好方便。沙薑雞(半隻)我哋點咗沙薑雞半隻,真係足足半隻,食極都仲有!先發現出面好多餐廳原來係唔夠半隻!雞肉鮮嫩,沙薑味香濃,而且好入味,火侯剛好。椒鹽鮮魷對比出面,呢到嘅椒鹽鮮魷勁大碟,炸得好脆,灑上炸蒜同辣椒,仲有啲微微辣味,鮮魷食得出好新鮮,夠鮮甜!黑椒薯仔牛柳粒最令我印象深刻嘅就係黑椒薯仔牛柳粒啦!超大碟,好多牛柳粒同薯仔,仲有青紅椒,調味一流,牛柳粒好嫩,配埋啲黑椒汁,味道豐富!真係要叫碗飯嚟食先得!大排檔通常都係得汽水,呢到居然有茶檔,驚喜!凍檸茶大大杯,夠解渴,味道都幾好,清新爽口。洪昇食堂,服務好好,d侍應同老闆娘都係超nice, 真係有一刻以為自己返左去90年代, 因為味道嚟講, 而家好少餐廳做到呢種鑊氣,食得好滿足!
沙薑雞(半隻)
椒鹽鮮魷