以前我只係係openrice睇人地d食評,但今次我真係忍唔住第一次出post寫食評!!初初我睇食評時,見d食評都ok,有唔少正評,於是就心郁郁去試,點知就中伏!由於我係一個人去食,當然只想叫d一個人份量既野,驚食唔哂,但見d餐牌裡面d選擇好多都大大份,於是我有禮貌地問個侍應:「請問有冇一個人的份量既野食?例如蠔仔粥、方魚肉碎粥之類」個侍應就開始串串地咁答:「梗係有啦,一個人既份量到到地方都有架啦! 」佢仲要重複幾次...ok,我算!我當聽唔到。我叫咗一碗方魚肉碎粥,碗野一黎到,哇! 成碗野湯水仲多過粥! 似飲湯多d喎,咁就$52啦! 真係食唔飽但見味道都唔差,我算...成碗野好快食完,於是我就坐係到飲杯水,發下呆、休息下,點知隔咗一陣,個侍應就走黎大大聲同我講:「你係咪等緊朋友架? 」我果下好疑惑,佢再大聲重複多次:「你係咪等緊朋友架?如果唔係的話,就宜家埋單走啦!一陣仲有客人黎!」我果下真係呆咗因為我從來未遇過d咁既侍應!我答:「但隔離仲有其他空枱喎,而且出面又冇人排隊等」 佢繼續大聲講:「你唔係等朋友的話就過黎埋單啦!一陣仲有其他客人會黎! 快d出黎埋單!」我問:「一陣有客人黎,但

我叫咗一碗方魚肉碎粥,碗野一黎到,哇!
成碗野湯水仲多過粥!
似飲湯多d喎,咁就$52啦! 真係食唔飽

因為我從來未遇過d咁既侍應!
我答:「但隔離仲有其他空枱喎,而且出面又冇人排隊等」
我問:「一陣有客人黎,但宜家都未黎,客人訂了枱嗎?」
他說:「係呀! 訂咗啦!」
我問:「訂咗幾點?」
他初初不願回答,於是我再問多一次,他才回答:「訂了7:30」
我說:「但現在才7:18分」
他續續說:「總之你宜家快d過黎埋單!」
我唯有無奈地上前埋單,唔通賴死唔走咩....

於是我問佢:「即係如果我下次打電話黎訂枱就ok,係咪?」
佢答:「打黎訂枱的話,至少要3個人;如果一個人的話,就不接受訂枱!」

我全程係餐廳坐唔夠半個鐘就俾呢個中年男侍應趕走,佢仲要一句sorry或「唔好意思」都冇,話哂我都係女仔一個!

每次諗起都火滾!

我想講,一間餐廳的服務態度好重要,反而食物質素係其次(因為好唔好食係見人見智),
侍應的服務態度真係會好影響食客的心情,亦會影響食客以後會唔會再光顧該食店。
我想講,如果間餐廳唔想個食客坐咁耐,咁係咪一開始要主動同個食客單聲先呢? 例如同個食客講個用餐時間,
而唔係等個食客食完冇耐就即刻大大聲趕人走!
我並唔係要求五星級的服務質素,但至少人與人之間的基本尊重都要有掛

最可恨的是,我食完返到屋企冇耐就開始肚痛,係絞痛果隻,懷疑係呢間食店的粥唔乾淨

呢間餐廳真係完全唔掂
影衰哂香港的飲食業!
題外話/補充資料: 一生人遇過最無禮的侍應生! 一d尊重都冇!
2019-03-26