2021-09-27
放工去油麻地交收啲嘢.約埋朋友漫無目的咁搵嘢食.印像中油麻地果幾條街有好多煲仔飯同埋大排檔, 估唔到仲有間拉麵店.一開始有啲驚唔夠冷氣, 因為店舖冇門而且對街既廚房開大個窗, 好在入到去通風非常好完全唔覺得悶熱.睇餐牌見到有藍色湯底嘅拉麵, 叫做清雞湯拉面, 老闆娘話好多男人都揀依款, 咁啱我又係男人, 就聽佢講啦.老闆好神秘咁同佢哋講話有神秘menu, 係特濃雞湯拉麵, 係限量發售嘅.最唔受得限量兩隻字, 梗係叫啦~藍色拉面先到!蛋上有支筒仔, 待應話裡面係檸檬汁, 唧落湯底會由藍變紫湯底都幾香, 唔會好黏口, 面係我最鍾意嘅少少彈口, 軟硬適中.兩塊叉燒雖然對我嚟講瘦咗啲, 但都非常嫩滑.藍拉麵有成隻蛋, 我朋友果碗濃雞湯拉麵只有半隻.流心既質地啱啱好~照朋友講, 佢碗麵味道好濃, 雖然我冇食, 但氣味都聞得出, 好多蔥粒而且切得碎, 特別香呢度都有串燒供應一般去食串燒要等好耐, 今次等待時間算好快。燒鰻魚最緊要皮脆脆地, 而且唔可以太薄, 2樣都做到了~炸雞非常驚喜.上枱時見到濕濕地驚已經淋晒, 估唔到皮脆肉嫩, 裡面真係有汁既, 火候啱啱好, 同甜甜地嘅汁好搭.燒茄子原來唔係原
約埋朋友漫無目的咁搵嘢食.
最唔受得限量兩隻字, 梗係叫啦~
藍色拉面先到!
蛋上有支筒仔, 待應話裡面係檸檬汁, 唧落湯底會由藍變紫
兩塊叉燒雖然對我嚟講瘦咗啲, 但都非常嫩滑.
藍拉麵有成隻蛋, 我朋友果碗濃雞湯拉麵只有半隻.
流心既質地啱啱好~
呢度都有串燒供應
一般去食串燒要等好耐, 今次等待時間算好快。
燒鰻魚最緊要皮脆脆地, 而且唔可以太薄, 2樣都做到了~
炸雞非常驚喜.
燒茄子原來唔係原條而係切片, 好在兩件都幾厚, 可以再燒耐少少烘乾啲, 但調味落得好足, 啱我重口味~
最後係甘薯蛋糕, 店員話可以攤一攤先食, 可能驚太凍牙齒會痺, 好少有咁貼心嘅提示
雖然都好食, 但感覺更深既係$16兩大件, 都好抵喎
喺依個地區, 喺依幾條街, 有唔錯質素既拉面, 有啲驚喜.
食得好滿足, 絕對有下次!