2025-02-08 0 瀏覽
最近老公帶左我去食一間私房素菜,佢係omakase既形式出菜。聽講話每個月都會更新一次餐單,佢啲素菜設計幾新穎,本身我唔係素食者,都覺得佢嘅賣相幾吸引。餐廳都幾full,坐無虛席😱好彩早左book。上菜都幾貼心,會等你食完一道佢先上下一道菜👍海珊瑚千色拼盤:用咗青瓜、仿真嘅素肉片、加咗啲木耳,再連埋柚子同子薑,食落幾清新杏汁海膽豆腐:帶有杏仁香,然後用咗濃郁嘅南瓜蓉扮海膽,連埋滑捋捋嘅豆腐,心機菜式私房蘿蔔糕:食到一絲絲嘅蘿蔔😍食落好清甜,連埋豐富嘅臘味,煎得金黃惹味有機蘑菇芝堡:幾creative,將蘑菇夾住蕃茄、芝士同埋青瓜,食落Juicy得嚟又唔會覺得寡,外觀好吸睛鴻運甘筍卷:用咗腐皮包住,甘筍青瓜、食落好爽身清甜,配埋少許辣汁幾夾蓮藕養生湯:好友住家feel嘅素菜湯,入面超足料,好多蓮藕同埋松茸菇👍啖湯好香甜紫羅花錦繡配藜麥飯:食落去酸甜酸甜,整到有啲似咕嚕肉咁,賠返青草香甜嘅藜麥飯,感覺都幾健康椰香素咖喱雜錦配黃油法包:濃郁既咖喱配豆卜、素丸,點埋個香脆嘅法包蟲草花扒豆苗:用咗豆苗配咗啲炸咗嘅麵筋同埋蟲草花,連埋啲清湯,成件事好入味同埋幾有口感石榴桃粒果凍:幾有驚喜嘅甜品,聞

石榴桃粒果凍:幾有驚喜嘅甜品,聞到陣陣嘅桃香同埋石榴香,食落唔甜,但係好清香同埋又食到桃粒

鮮磨合桃露:食落好順滑