今日天氣又曬又熱,中午唔想行甘遠去到銅鑼灣食lunch,諗住同同事係公司附近是但食算。行到喜記附近, 見到以前食開烤魚的餐廳 (好似叫做汀汀魚?) 改左名做 "家常便飯",門口放左個牌寫住有幾款特色家常小菜,反正唔想再搵,於是就建議同事一齊試下呢一間新餐廳。入門口見到裡面的擺設好似幾特別,公雞碗同杯,又用好似報紙甘既枱紙,可能想營造係屋企食飯既感覺掛。是日的午餐有蒸魚、雞旦、排骨等,我同同事share個蒸魚同蝦仁炒旦,另加左一碟油菜。飯有得揀紅米飯同白飯,貪靚既我梗係揀紅米啦!點完菜之後,侍應送上兩碗無味精的是日例湯,原來今日係椰子煲竹絲雞。用料幾足,但係份量好似少左D。等左一陣,鼓汁蒸黃立倉,蝦仁炒旦同個清菜已到。估唔到個蒸魚甘好味 (平時中午我都成日叫蒸魚,不過食黎食去都係鯇魚),蝦仁炒旦味道尚可,可能係條魚同個炒菜個味較重,唔駛落味精既蝦仁炒旦相對味道較啖。最後侍應話有糖水送,今日係花生露,但係由於食得太飽,最後只係望住個同事食。見到張枱紙原來餐廳既主打係隻雞,下次人多D夜晚收工會同屋企人黎試下。整體黎講,餐廳既感覺就好似返到屋企食飯甘,但係同謝菲道前面間"住家菜"又有D唔同,多
今日天氣又曬又熱
,中午唔想行甘遠去到銅鑼灣食lunch

,但係份量好似少左D。

整體黎講,餐廳既感覺就好似返到屋企食飯甘,但係同謝菲道前面間"住家菜"又有D唔同,多左D特色小菜同現代感。唯一意見係D餸睇落去份量好似少左D,但係食落又岩岩好,可能係隻碟大隻左掛。
2012-08-02
2 分鐘 (堂食)