2018-10-27 582 瀏覽
自從放假既時間同班朋友仔夾唔到,所以好耐都無返大陸食好西。一直對大陸的椰子雞久無忘懷,所以專登就搜索一下香港邊間食店都有得食咁就搵到呢間四季文昌,朋友都叫我去踏踏線先,先好帶佢黎。四季文昌係需要上2樓,樓梯的裝潢差點令我以為自己起圖書館好有文青風格,好有FEEL裝飾都美輪美奐,乾乾淨淨咁,比起內地似乎更為衛生,食得放心啦~~~黎度一間專食雞的店,當然就要試試個海南雞飯先啦。可能因為套餐關係,送左個芝麻醬豆腐俾我食,大感謝是也雖然免費送既,但落左好多芝麻醬俾我撈個豆腐豆腐亦都好軟滑,一個不錯的前菜。老實講,食飯個日係星期六下午時間,完成估唔到已經有班棒場客食緊椰子雞啦~~~好羨慕~~~見到仍地一大鍋咁食,個陣風味都飄曬黎奶茶都不差,好有水準,一點都不馬虎。黎啦~~~一籠點心.......錯.....係一籠海南雞先岩有6大舊的海南雞,旁邊的拌菜都好好食,醃左D味架~~~肉質不會太肥同埋好札實,雞味都好出~~~一口油飯一口雞再醮上醬汁好正呀~~~成個SET個份量同味度都好飽,大滿足醬汁都有3種揀,比起右邊的甜鼓油,我較喜歡左手邊兩個兩款都好提正到雞的鮮味,同埋令到個雞無咁乾身最後就一大讚的是
自從放假既時間同班朋友仔夾唔到,所以好耐都無返大陸食好西。
咁就搵到呢間四季文昌,朋友都叫我去踏踏線先,先好帶佢黎。

四季文昌係需要上2樓,樓梯的裝潢差點令我以為自己起圖書館
好有文青風格,好有FEEL

黎度一間專食雞的店,當然就要試試個海南雞飯先啦。

可能因為套餐關係,送左個芝麻醬豆腐俾我食,大感謝是也
雖然免費送既,但落左好多芝麻醬俾我撈個豆腐
豆腐亦都好軟滑,一個不錯的前菜。
芝麻醬豆腐

見到仍地一大鍋咁食,個陣風味都飄曬黎
奶茶

奶茶都不差,好有水準,一點都不馬虎。
一籠海南雞

有6大舊的海南雞,旁邊的拌菜都好好食,醃左D味架~~~
肉質不會太肥同埋好札實,雞味都好出~~~

一口油飯一口雞再醮上醬汁好正呀~~~
四季文昌海南雞套餐

成個SET個份量同味度都好飽,大滿足
3種醬汁
醬汁都有3種揀,比起右邊的甜鼓油,我較喜歡左手邊兩個
兩款都好提正到雞的鮮味,同埋令到個雞無咁乾身

油飯

最後就一大讚的是個油飯,簡直將雞的精華滲透曬個飯度
就算無材料都可以靠食呢碗飯落肚
啖啖滋味