2015-01-19
上禮拜六去細舅父屋企食晚飯,就順便商量下禮拜日放假有冇咩地方想去想食啦,佢就突然提起話之前佢喺荃灣開工嘅時候有時候會黎哩間買野食的,我之前成日經過哩條街,都完全唔知哩間鋪,今日又放工經過,就加入人龍啦~ 條龍排咩嘅呢。。。到我喇,哦,原來係賣【韭菜豬肉餅】的,就要兩個吧,啊,可能我講得唔係咁清楚,阿姐聽錯咗,俾咗一個我,10蚊再見了 openrice嘅食友話哩個餅好好食的,仲有一個話係神級的。。。呵呵。。。就試下啦,咬啖先。。。再咬。。。嗯。。。其實好一般姐,以一個皮黎講算唔錯了,薄薄的,但塊皮同餡之間就緊咗啲喇,少少虛位都冇,口感就實咗啲囉,見到有人攞九龍城【清真牛肉館】嘅牛肉餅黎同哩間嘅比較真係有見地,【清真館】牛肉餅嘅口感就冇哩間咁實喇,唔駛好似佢咁多汁,但哩塊餅就真係乾咗啲囉,如果可以加少少汁,或者加少少雞蛋,又或者加啲軟硬度啱啱好嘅粉絲,口感就好得多了,以一塊餅黎講,宜家就差好多喇。。。 好彩買咗一個姐,俾少10蚊然後就再排另外一條隊,哩條應該係排茶果同糯米糍等等的,茶果留返下次,我今日唔想食咁多,就要花生糯米糍啦,4蚊再見喇~ 試試先,咬咬。。。哩啲先係糯米糍嘛,仲記得長洲
然後就再排另外一條隊,哩條應該係排茶果同糯米糍等等的,茶果留返下次,我今日唔想食咁多,就要花生糯米糍啦,4蚊再見喇~ 試試先,咬咬。。。哩啲先係糯米糍嘛,仲記得長洲嗰邊嘅糯米糍,塊皮薄到好似冇咁,睇下我post嘅第二張相,塊皮幾有質感,咬落去,嗯。。。厚度啱啱好,好糯嘅感覺~ 中意佢嘅口感 試試啲餡。。。好多餡,好夠料,見到就開心,花生幾香的,甜味我就覺得啱啱好喇,甜得黎唔會膩,食得好滿意,不過近年啲人食野講健康,某程度對某啲人黎講件糯米糍就可能太甜喇,不過真係幾好食,想整得俾哩間好食啲都唔易,何況不過係賣4蚊一個~ 下次再返黎睇下仲有冇好野可以買啦~