2021-12-06
趁住放假約埋朋友去大尾篤踩單車同龍尾灘散下步。中午打算去位於龍尾灘對面既巴希雅海灣重慶燒烤食燒烤。我哋三點鐘入場,見到已經有好多人燒緊嘢食。見到個環境空曠優美,有種假日渡假嘅感覺。職員好貼心態度好好,會問我哋有冇之前食過,知道我哋冇食過就同我哋講解場地嘅設施。一坐低店員會先上炭爐,我哋可以用卡去換領一盒海鮮、金針菇同埋飲品。食物種類好多,肉類有羊架、牛肋骨、牛肉串、雞翼、雞腎等⋯有我最喜愛嘅雞軟骨。海鮮方面就有鯖魚、青口、蝦、多春魚、魷魚等⋯另外亦都有唔同款式嘅丸類同腸類選擇。另外亦有少量熟食,例如燒賣同咖喱魚蛋,旁邊放住既蒜蓉包亦都可以燒嚟食。估唔到燒烤都有咁多款蔬菜選擇,個人非常推薦原條茄子。最後食埋套餐包埋嘅菠蘿同香蕉做甜品,問過店員先知原來條香蕉可以燒熟之後出去比店員加朱古力醬或焦糖醬一齊食,覺得好特別。我覺得任食三小時,時間好充裕,成班朋友可以一邊燒下嘢食,一邊傾下計,唔需要因為急住還檯而食到好急,而且食完唔會成身炭燒味,我同朋友都覺得下次再入大尾篤,一定會去再食過。
估唔到燒烤都有咁多款蔬菜選擇,個人非常推薦原條茄子。