2012-08-10 26 瀏覽
呢間又係雜誌之前成日有介紹,所以就去試下啦,話晒叫得自己係第一嘅專門店,應該好有水準。晚上去到,鋪頭唔大,不過得少貓幾個,心諗竟然唔使等位真幸運。叫咗菜乾鴨腎豬骨粥 $20,同友人一人一碗。菜乾味道唔夠出(好似普通唔係煮嘢食好叻嘅人係屋企煲咁)啲粥料味道煲唔出黎咁,無咩味,留唔到人囉。我叫咗名爐鴨絲拉腸,友人本來叫招牌第一拉腸,不過佢聽到我話又有啲想試蔥花蝦米拉腸,結果佢就選擇咗叫雙拼,即係招牌第一拉腸拼蔥花蝦米拉腸。佢係即拉嘅,不過我唔明點解拉完上枱凍得咁快囉!?其他鋪頭即拉嗰啲都仲可以好夠熱架友人好可憐呀,因為我同佢都誤以為雙拼係一樣一半嘅意思(即係每個味一條腸咁呢)點知佢地嘅雙拼係將兩個味混合落一齊,可憐的友人唔食蔥,結果都迫住要食,哈哈。坦白講,我唔識分啲腸粉有無米香之類,我只在乎啲腸粉夠唔夠皮薄同夠唔夠滑,只要係又薄又滑,我就一定鐘意食。佢啲腸粉都幾薄,不過唔夠滑喎,餡料算足,不過味道唔特出,係有得比較嘅情況之下,同樣係腸粉專門店嘅堂記,較為出色好多,價錢亦較平少少,當然因為堂記嘅環境裝修比較咩都無,第一腸粉就環境裝修好好多,所以貴幾蚊係正常,不過如果要我選擇,我係選擇味道
佢係即拉嘅,不過我唔明點解拉完上枱凍得咁快囉!?其他鋪頭即拉嗰啲都仲可以好夠熱架友人好可憐呀,因為我同佢都誤以為雙拼係一樣一半嘅意思(即係每個味一條腸咁呢)點知佢地嘅雙拼係將兩個味混合落一齊,可憐的友人唔食蔥,結果都迫住要食,哈哈。坦白講,我唔識分啲腸粉有無米香之類,我只在乎啲腸粉夠唔夠皮薄同夠唔夠滑,只要係又薄又滑,我就一定鐘意食。佢啲腸粉都幾薄,不過唔夠滑喎,餡料算足,不過味道唔特出,係有得比較嘅情況之下,同樣係腸粉專門店嘅堂記,較為出色好多,價錢亦較平少少,當然因為堂記嘅環境裝修比較咩都無,第一腸粉就環境裝修好好多,所以貴幾蚊係正常,不過如果要我選擇,我係選擇味道行先囉,味道唔得,裝修幾舒服都無用啦。
佢家分店仲要係對面,好近,唔怪得之坐唔滿人啦。我真係覺得好麻麻,唔會主動要求再去囉,因為佢無嗰種令你回味想再光臨嘅感覺。係有啲失望架,話晒佢個名咁響。