2017-04-06 691 瀏覽
【岩手拉麵】曾經係元朗盛極一時嘅隱世小店,主打日式風味嘅拉麵,可惜前幾年將店舖遷移至市區,無再打探其下落,無緣再品嚐到師傅嘅手勢同心機。及後睇到美食雜誌嘅宣傳, 得知岩手拉麵嘅師傅進砫砲台山, 打嘅旗號同之前嘅街頭拉麵店好唔同。拉麵店亦改稱為【塩館】, 裝修環境都變得更高格調。拉麵店嘅大門甚有日式風格,簡樸嘅木製大門, 加上牆上日本字, 唔講真係以為飛咗去日本一趟。【塩館】嘅餐牌經常都會有轉變,皆因老闆喜歡不時不食, 用最啱季節嘅食材, 用心去研發同創作富有個人特色嘅料理。老闆將餐牌定為緣份餐牌,寓意有緣嘅話, 就可以品嘗到當日嘅特色美食。今日我就有緣品嘗拉麵店嘅兩款拉麵,同埋三款日式小食。《鹽漬蒜頭》, 原粒蒜頭用麵豉去醃製, 第一口咬下, 質地非常爽口, 而且一啲都冇蒜頭嘅辛辣味, 反而帶有濃郁嘅煙燻香氣, 而且仲微微滲出木魚嘅甜, 非常醒神開胃。《芥辣八爪魚》, 師傅選用新鮮八爪魚刺身, 用自家磨製嘅芥末醃製,八爪魚口感煙靭,芥辣夠曬攻鼻, 而且八爪魚刺身亦帶有海水嘅咸鮮,同平時喺超級市場買到嘅芥辣八爪魚甚有分別,由此可以見到師傅對食材嘅用心製作。《地獄拉麵》,我曾經喺元朗岩手拉
今日我就有緣品嘗拉麵店嘅兩款拉麵,同埋三款日式小食。
《地獄拉麵》,我曾經喺元朗岩手拉麵店食過呢個地獄拉麵, 對於佢嘅辣記憶猶新,皆因地獄拉麵嘅辣度並唔可以講笑,赤紅色嘅湯底有如煉獄嘅火爐,令人有食到噴火嘅感覺,不過由於本人好鍾意食辣,呢碗地獄拉麵就令我越食越過癮。湯底除咗有辣味之外,仲可以品嘗到豬骨湯底, 而且地獄拉麵都有好多嘅配料, 既有 流心蛋,亦有兩片叉燒, 不知不覺就將呢碗辣到噴火嘅拉麵K.O.。
《巨輪豬骨濃湯拉麵》,巨輪叉燒又厚又肥美,比平時嘅叉燒足足厚成一倍有多, 叉燒肥瘦分佈五/五比例,腩肉夠爽口,而脂肪部分夠曬肉香, 兩者合而為一 , 簡直係人間極品。 而且師父細心地在拉麵中放入酸梅,用以中和叉燒嘅油膩感。豬骨濃湯湯底夠曬濃厚, 奶白色嘅豬骨湯味道鮮甜, 可見大廚用心淆製。
最後就叫咗一個《日式小籠包》,呢款創意小食係由師傅自己研發,有蝦肉同蟹肉兩款選擇,小籠包嘅皮係由椰菜取代,食落較為爽口, 而入邊嘅蝦肉亦相當彈牙, 一口咬下流出肉汁,係一個極具創意同健康嘅小食。
估唔到【塩館】拉麵店搬咗嚟砲台山都可以保持佢一貫嘅作風, 而且環境、氣氛都比以前嘅街頭拉麵店更加舒服、高檔。鍾意食拉麵嘅朋友,一定要嚟睇下同師傅有冇緣分, 睇下有冇機會品嘗師父嘅秘製菜式。