2018-11-12
有個男性朋友生日,佢竟然毒到揀喺萬聖節嘅一晚嚟話要食生日飯,本死無大害,橫掂我都收咗山多年,今次一於就盡地一舖去就去啦連餐廳都係佢自己挑選,仲訂埋枱,都要讚吓你夠紳士風度嘅~^^~大家齊齊準時收工,先喺中環會合,跟住就一齊沿住長長嘅扶手電梯一路爬上嚟,兜兜轉轉咁搵咗一陣,左問右問先至嚟到呢條唔容易搵嘅卑利街,餐廳嘅門面仲要極為普通亦冇大招牌,少啲眼力都爭啲搵佢唔到"Uma Nota"。好彩時間還早,人仲未多~開門入去,響亮嘅巴西風格音樂隨即入耳,酒吧味道甚濃,令人大為放鬆,職員全為外國人士,而我倆就揀咗一個坐高櫈嘅位置,感覺比起坐普通餐枱更chill,仲可以靠近一啲把酒談歡。餐牌造型特別,屬旋轉隠藏扇形,每張扭開都皆有驚喜,食物同酒品都有四張分類,本身略為有選擇困難症嘅我,對住個餐牌有少少不知所措職員好細心咁詳盡解釋佢哋嘅菜單有咩好推介,包括食材同埋烹調方法,雖然全程用英語溝通可能會有啲唔慣,不過咁樣仲好feel呀,再加上呢間餐廳八成以上嘅客人都係外國朋友,真係好似暫時置身於外國之中。經過同「毒男」一輪相議之後,我哋兩個人嗌咗五款食物然後一人一杯cocktails~巴西溝日本原來係咁有
餐牌造型特別,屬旋轉隠藏扇形,每張扭開都皆有驚喜,食物同酒品都有四張分類,本身略為有選擇困難症嘅我,對住個餐牌有少少不知所措職員好細心咁詳盡解釋佢哋嘅菜單有咩好推介,包括食材同埋烹調方法,雖然全程用英語溝通可能會有啲唔慣,不過咁樣仲好feel呀,再加上呢間餐廳八成以上嘅客人都係外國朋友,真係好似暫時置身於外國之中。經過同「毒男」一輪相議之後,我哋兩個人嗌咗五款食物然後一人一杯cocktails~巴西溝日本原來係咁有驚喜的