2019-08-12
好耐好耐冇喺香港食過串燒,其實香港都一樣有有心做嘅串燒店,價錢唔算好貴,又有質素,值得一試燒烤堂位於旺角長沙街,原來仲有好幾間分店。旺角店位置唔多,面積小小,乾淨企理,我地一開門就入座,客人唔多,仲可以慢慢食野傾計。店員全程好好招呼。餐牌方面以燒烤店黎講,選擇非常多,而且有好多幾特別的。海鮮類例如廣島蠔、鮑魚、元貝、蟶子、虎蝦等。日本無激素走地雞嘅七里香、雞頸肉、雞胸軟骨肉。最受歡迎嘅當然唔少得茄子、雞軟骨、羊肉串、牛舌芯、雞翼、白鱔等,數都數唔哂,人均消費百五蚊,喺香港黎講好合理。串燒除左以汁燒、孜然、辣粉、蒜蓉、鹽燒、牛油等調味料主導,仲有好正嘅自家調製麻辣味同泰式口味嘅串燒,基本上全晚我地點嘅都好啱口味蒜蓉茄子 32講到串燒,不得不提燒茄子,一人一條都食得哂,茄子大條,燒到啱啱好,好輕鬆夾起茄肉,唔會痴到皮,冇任何燶味,時間掌握得好好。茄肉鋪滿滿蒜蓉,加上醬油香,超好食四重芝士包 28呢個麵包控必食,麵包厚身,烘得外層好香脆,裡頭仲幾軟熟,芝味濃郁,有拉絲效果,食得出有幾種唔同嘅芝士,超正鹽燒雞胸軟骨肉 22鹽燒雞軟骨 16鹽燒原塊雞皮 22鹽燒牛小排 38好細心將相同味道嘅放埋
燒烤堂位於旺角長沙街,原來仲有好幾間分店。旺角店位置唔多,面積小小,乾淨企理,我地一開門就入座,客人唔多,仲可以慢慢食野傾計。店員全程好好招呼。 餐牌方面以燒烤店黎講,選擇非常多,而且有好多幾特別的。海鮮類例如廣島蠔、鮑魚、元貝、蟶子、虎蝦等。日本無激素走地雞嘅七里香、雞頸肉、雞胸軟骨肉。最受歡迎嘅當然唔少得茄子、雞軟骨、羊肉串、牛舌芯、雞翼、白鱔等,數都數唔哂,人均消費百五蚊,喺香港黎講好合理。
蒜蓉茄子 32
四重芝士包 28
鹽燒雞胸軟骨肉 22
鹽燒雞軟骨 16
鹽燒原塊雞皮 22
鹽燒牛小排 38
好細心將相同味道嘅放埋一齊,鹽燒都唔會好重手,鹹鹹地好惹味雞胸軟骨肉好正,口感爽而脆,連雞胸肉嘅我地都係第一次食;雞軟骨都好香脆,燒雞皮薄脆又唔油。牛小排肉味濃郁,輕輕燒起,仲有肉汁。
汁燒白鱔 42
汁燒軟骨免治雞肉棒 28
燒白鱔好香,肉質有彈性,唔會被醬汁蓋過味道;雞肉棒好正,口感豐富
牛油蒜蓉焗雜菇 34
份量不少,唔會過重口味。 蜜糖雞中翼 18
烤得啱啱好,甜甜地,燒雞翼我最鐘意食。 惹味豬大腸 22
麻辣墨魚咀 16
麻辣雞翼 18
鐘意食辣嘅朋友一定要試下佢地嘅麻辣,好正,唔係一般落辣粉,係真係有少少麻,少少辣,有誠意!
雞翼入味;墨魚咀勁爽脆;豬大腸嚼勁強,仲有滷過,回味