2023-01-13
尋晚約咗幾個好耐冇見嘅中學同學,成班麻甩佬就決定去茶記或者冰室度食餐飯吹吓水。以前中學係馬鞍山,所以大家決定揀一間餐廳跟住馬鞍山。呢間餐廳環境其實唔錯,衛生方面亦都唔錯,員工亦有禮貌,但係呢間餐廳都冇想像中咁好食,失望為主😔富園冰室 (馬鞍山)馬鞍山保泰街16號We Go Mall地下G05舖冰鎮咕嚕肉 $158呢個冰鎮咕嚕肉,聽個名好似好巴閉,但係出到嚟嘅效果冇想像中咁勁。呢個咕嚕肉份量雖然好多,但係每一舊肉都做唔到外脆內軟嗰種口感,而冰鎮都只不過放啲冰係底,唔太明個效果想帶出咩口感,啲冰融左反而好影響個熱食口感😓。而且仲放左啲士多啤梨,爆珠係上面,唔講以為自己食緊甜品🫠椒鹽鮮魷 $85呢個椒鹽鮮魷同我所認識嘅椒鹽鮮魷有啲出入,外面嘅椒鹽鮮魷,炸粉會完全包裹魷魚。但係呢度嘅椒鹽魷魚炸粉同埋魷魚中間有空間,唔係完全包裹。所以都幾新奇。但質素就平平無奇,唔會特別深刻。雞煲(一隻) $298雞煲方面,店員好細心會幫我哋打理個雞煲,但係呢個雞煲食落嘅感覺唔似有一隻雞,配料仲多過隻雞,而且雞肉亦都偏老,無個種滑嫩嘅口感。真係有啲失色芝士蝦球焗伊麵 $98呢個芝士蝦球焗伊麵性價比最高,價錢相宜,
富園冰室 (馬鞍山)
馬鞍山保泰街16號We Go Mall地下G05舖
冰鎮咕嚕肉 $158
椒鹽鮮魷 $85
雞煲(一隻) $298
芝士蝦球焗伊麵 $98
呢個芝士蝦球焗伊麵性價比最高,價錢相宜,而且份量十足,外相又吸引,重點係味道都唔錯。首先個伊麵係掛到芝士味,每啖麵都有芝士味同口感。而且配料亦都份量足夠,唔係得幾舊蝦仔,極力推薦👍🏻👍🏻
安格斯牛肉粉絲煲 $128
呢個粉絲煲都好出色,首先佢嘅牛肉唔係cheap嗰啲打邊爐牛肉,而真係選用安格斯牛,每塊牛肉油脂同肉平均分布,而且佢每一塊牛切得都好均勻。粉絲方面亦都煮得非常之軟熟,佢呢個汁同粉絲牛肉非常之夾,所以亦都強力推薦呢個菜式