2018-06-18 3798 瀏覽
以前食素食,都只係食中式的素食,不過今次給自己一個新意,就係第一次去食西式的素食,一開眼界。一出升降機,轉個彎就係門口,唔知係咪土地問題,地方比較小,而且枱與枱之間排得比較密,不過我見過食開素食的人通常又唔會太肥,所以還可以接受。餐牌設計並不馬虎,感覺很 Grand,能媲美高級餐廳。先來一杯 伯爵茶,外邊的餐廳只會提供白砂糖,而這裡會提供白和紅兩款方糖,令我這種戒落白糖的人也很開心。薯條伴黑松露醬薯條粗切,熱辣辣,以香草代替鹽,配搭紅白兩款醬汁。原來白色醬係黑松露醬,用來點薯條真係超香,好味到我同老公兩個爭住點。法式洋蔥湯如果第一次飲的話,味道不算是容易接受的那種,不過師傅很聰明,配一條長法包,以法包伴著食,會變得開胃。肉醬意大利粉肉醬真的以原粒蕃茄製成醬,所以很新鮮味道又唔會好酸,配埋爽口的意粉真係話咁快就食完一整碟。青醬堅果長通粉老公問我︰成碟青BB 咁你得唔得架?我可以話呢碟好得,爽爽的長通粉索咗不少的青醬味,味道很清新,加埋脆脆的堅果碎增加不少咬口,我差唔多一個人清哂。有機豆奶職員跟我說製作需時,起初我感覺很奇怪,不過一上枱已經知道原因。望落個樣好似成杯 Cappuccino,

餐牌設計並不馬虎,感覺很 Grand,能媲美高級餐廳。

薯條伴黑松露醬
薯條粗切,熱辣辣,以香草代替鹽,配搭紅白兩款醬汁。

法式洋蔥湯

肉醬意大利粉

青醬堅果長通粉
老公問我︰成碟青BB 咁你得唔得架?

有機豆奶
望落個樣好似成杯 Cappuccino,飲得出豆的原味,仲要係非常滑,最重要的是飲到底係無渣的,很有誠意的一杯。
2018-06-11
$248.5 (晚餐)