餐廳: 駟馬拖車潮州飯店 (東九匯)
資訊:

2021-11-17 141 瀏覽
西餐日本野平時就成日食雖然呀公呀婆係潮州人但真係唔多機會食潮汕菜今日收工就同男朋友試下哩間新開既潮州菜館——————————-侍應先上「工夫茶」本身對茶道無嘜研究望住枱頭既四杯茶摸不著頭腦上網望一望先知潮汕既工夫茶係特別出名指既係零舍講究既泡茶方法入口頗為濃苦 其後回甘前菜酸菜爽口開胃椒醫九肚魚($72)一上枱已經聞到好香既椒鹽味外皮炸得金黃酥脆內裡既魚肉雖薄但軟蠔仔烙($92)蠔肉份量十足 熟度剛好 底下既蛋漿應該係加左木薯粉咬落脆得黎煙韌而面頭既粉漿就炸得鬆鬆地 酥脆非常所以咬落去係可以食到唔同口感侍應特別推介要點埋廚師特製既蒜蓉魚露魚露帶少許鹹鮮 但更多既係酸味有助減輕膩感XO醬海皇炒粉絲($98)蝦肉雖然切得細粒 但咬落有彈性另有少許蟹子同蛋爆炒 食落好有鑊氣蠔仔粥($42)蠔肉仍然係好足料 隻隻飽滿肥美粥底有啲香菇 肉碎 方魚吊味 食落鮮甜一碗夠兩個人分食——————————餐廳環境簡約美觀枱與枱之間都有一定空間 坐得舒適最欣賞既係員工既服務態度員工數目唔多但每位都甚為親切上菜會介紹下啲菜式 又會提點我地煲熱小心唔好辣親啲茶就黎飲哂 見到後面附近位置有個自動熱水位我地都係望左
西餐日本野平時就成日食
雖然呀公呀婆係潮州人
但真係唔多機會食潮汕菜
今日收工就同男朋友試下哩間新開既潮州菜館
——————————-
侍應先上「工夫茶」
本身對茶道無嘜研究
望住枱頭既四杯茶摸不著頭腦
上網望一望先知潮汕既工夫茶係特別出名
指既係零舍講究既泡茶方法
入口頗為濃苦 其後回甘

前菜酸菜爽口開胃

椒醫九肚魚($72)
一上枱已經聞到好香既椒鹽味
外皮炸得金黃酥脆
內裡既魚肉雖薄但軟
蠔仔烙($92)
蠔肉份量十足 熟度剛好
底下既蛋漿應該係加左木薯粉
咬落脆得黎煙韌
而面頭既粉漿就炸得鬆鬆地 酥脆非常
所以咬落去係可以食到唔同口感
侍應特別推介要點埋廚師特製既蒜蓉魚露
魚露帶少許鹹鮮 但更多既係酸味
有助減輕膩感

XO醬海皇炒粉絲($98)
蝦肉雖然切得細粒 但咬落有彈性
另有少許蟹子同蛋爆炒 食落好有鑊氣

蠔仔粥($42)
蠔肉仍然係好足料 隻隻飽滿肥美
粥底有啲香菇 肉碎 方魚吊味 食落鮮甜